Mégis megmenekülnek a családi napközik

2013.05.27. 15:00

Az Országgyűlés oktatási bizottsága elfogadta az LMP frakciójában ülő független Ertsey Katalin Osztolykán Ágnessel közösen jegyzett javaslatát, miszerint a 2014-től kötelezővé tett óvoda kiváltható lenne a gyerekek családi napközibe (csana) irányításával. A bizottság ülésén Hoffmann Rózsa módosított javaslata is terítéken volt, a Fidesz-frakción belül heves vita alakult ki, hogy melyiket támogassák, de végül – többek között a fideszes Révész Máriusz támogatásával – az ellenzéki indítványt szavazták meg. Ertseyék most elfogadott javaslata jelentős részben megegyezik a kormány korábbi előterjesztésével.

Ertsey Katalin május közepén még így nyilatkozott: „Úgy tűnik, fordulat lesz az ügyben, most megy az érvelés, a lobbizás a háttérben, talán sikerül megváltoztatni az álláspontot.” A független képviselő egy kompromisszumot szeretett volna elérni, miszerint a csanákban töltött évek is kiválthatnák az állami intézmények játékát, origamiját, délutáni alvását és játszótéri rohangálását. Ertsey azt szerette volna kijárni, hogy szóljon a csana, mint lehetőség csak ötéves korig, akkor az iskolaérettségig egy évet biztosan óvodában, vagyis köznevelési intézményben töltene a gyerek. Erről nyújtott be módosító javaslatot, amivel a bizottság egyet is értett.

Az LMP múlt csütörtökön aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy habár az óvodakötelezettség kiváltható lenne a csanák által, a kormány megszüntetné az újonnan alakuló családi napközik normatív támogatását. A párt szerint ezáltal „csapdahelyzet alakulna ki”.

Ertsey szerint a családi napközikkel kapcsolatos váratlan engedékenység annak is köszönhető, hogy az oktatási bizottságban ülő vidéki polgármesterek belátták: másképpen nem tudnák biztosítani a törvény szerint 2014-től kötelezően előírt óvodai férőhelyeket.

Gazdaságosabb megoldás

A Csodacsalád Egyesület számításai szerint egy bölcsődei férőhely létrehozása mintegy 4 millió forint, míg egy családi napközi férőhelyé 300 ezer forint körül alakul. Egy új, 20 férőhelyes bölcsőde megépítése összesen 80–200 millió között mozoghat, míg egy hét férőhelyes családi napközi 1,5–2 millió forintból megvan. Azt is kimatekozták: a bölcsődében egy új munkahely fajlagos létrehozási költsége 13,3 millió, míg a családi napközi esetében maximum 1 millió forint. Aláhúzva tehát a csana gazdasági szempontból is jobb megoldás, a járulékos hasznokról nem is beszélve, úgy mint a fekete gazdaság kifehérítése (zsebből fizetett bébiszitterek), a gyermekvállalási vagy a vállalkozási kedv növelése, esetleg a munkahelyteremtés. Az Egyesület a fenntartási költségekkel is számolt: az egy gyerekfejre eső éves költség a csanáknál 993 700, míg az állami ovikban több mint 1,4 millió forint. Előbbit főleg szülők, utóbbit természetesen az állam állja.