Hosszú razziába fogtak a rendőrök

2013.05.27. 09:17

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője „ma hajnaltól a szükséges ideig, de legkésőbb július 31-éig″ fokozott ellenőrzést rendelt el Magyarország teljes területére.

A rendőrség tájékoztatása szerint a fokozott ellenőrzés célja az „illegális migrációval összefüggő jogsértések visszaszorítása″, a „közterületen elkövetett bűncselekmények visszaszorítása″, és a „motorkerékpárosok, kerékpárosok és a gyalogosok közlekedésbiztonságának javítása″.

Utóbbiba a tájékoztatás szerint a részeg sofőrök kiszűrése és a biztonsági öv és egyéb kötelező biztonsági eszközök ellenőrzése tartozik.

Az illegális határátkelők tényleg sokan vannak, idén már több mint ötezren, vagyis háromszor annyian jöttek, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a múlt héten kifakadt a többségében menekültstátuszért folyamodó határátkelők ellen, akik szerinte gyakran külföldi diákoknak adják ki magukat a város szórakozóhelyein, majd fizetés nélkül távoznak, sőt, az utcán is zaklatják az embereket. Kósa szerint Magyarország „ezután is eleget tesz a humanitárius és emberiességi szempontoknak, de egy kis ország nem tud ellátni ekkora menekültáradatot″.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke az Indexnek ezzel kapcsolatban elmondta: szerinte Kósa Lajos a Jobbik-szavazóknak akart kedvezni a menekültek elleni hangulatot keltve. A dolog hátterében az áll, hogy év eleje óta az ENSZ Menekültügyi Főbizottság és az Európai Bizottság kritikája miatt a menedékkérők többsége nem kerül idegenrendészeti őrizetbe.

Kósa friss törvényjavaslata a gyakorlatban szinte ugyanolyan hatású menekültügyi őrizetet vezetne be.