Erzsébet
1 °C
4 °C

Újabb szervezet kap házkutatási jogot

2013.05.27. 16:56
Bármely helyszínt átkutathatnak, és oda önhatalmúlag, a tulajdonos, vagy az ott tartózkodók akarata ellenére behatolhatnak a jövőben a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet emberei. A kormány újabb szervezetnek ad nyomozati jellegű jogköröket. Ezúttal a szakma előzetes tájékoztatása nélkül, egy salátatörvénybe rejtve kerülnek a hatósági jogkörök kiszélesítéséről szóló módosítások a parlament elé.

Egy új egészségügyi salátatörvény-javaslatba suvasztva erősíti meg a kormány a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet jogköreit.

A hazai gyógyszer-kereskedelemben érdekelt szakmai szervezeteknek, cégeknek egészen a múlt heti parlamenti vitáig nem tűnt fel, hogy az intézet a törvény hatálybalépése után nyomozati jogköröket kap majd, mivel az „Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról” szóló beadvány több mint tíz más törvényt is módosít.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetről szóló rész kimondja, hogy a szervezetnek házkutatási és lefoglalási jogosítványa is lesz. „A tényállás tisztázása érdekében – a hatósági ellenőrzés keretében folytatott eljárások esetén – a gyógyszerészeti államigazgatási szerv bármely személyt vagy szervezetet nyilatkozattételre hívhat fel, bármely személy vagy szervezet köteles a kezelésében levő adatokat, illetve a birtokában levő iratok másolatát olvasható és másolható formában a gyógyszerészeti államigazgatási szerv rendelkezésére bocsátani.” Az intézet dolgozói önhatalmúlag behatolhatnak akár magánlakásokba is, és ha „a bizonyítási eszköz bizonyító erejének sérelme nélkül nem lehetséges” az elkülönítés, személyes adatokat is lefoglalhatnak.

A törvény első verziója semmilyen fellebbezési lehetőséget vagy törvényességi garanciát nem tartalmazott a kényszerintézkedések lebonyolításával kapcsolatban. Ezt csak egy kormánypárti képviselő, Kovács József május 23-i módosító javaslatával próbálta pótolni a Fidesz. Eszerint az intézet embereinek a vizsgálatról annak „megkezdésével egyidejűleg szóban kell értesíteni, és azt lehetőleg az érintettek jelenlétében kell elvégezni”, és ügyészi jóváhagyás is kell a behatolás elrendeléséhez.

Az Index információi szerint egyes szakmai szervezetek azt kifogásolják, hogy teljesen felesleges nyomozó hatóságot megillető jogkörökkel felruházni a gyógyszerészeti államigazgatási szervet, mert ezeket a feladatokat – ahogy eddigi – a jövőben is el tudná látni a rendőrség. Bűncselekmény gyanúja esetén a nyomozó hatóságoknak lehetőségük van beszerezni a gyógyszerészeti kérdésben szakértelemmel rendelkező szerv tájékoztatását, így annak önállósítása csak hatásköri ütközéseket eredményez majd.

Ráadásul a gyógyszercégeket a Gazdasági Versenyhivatal is ellenőrizheti. Éppen május elején zajlott le előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlesorozat, amely során a GVH több gyógyszer-nagykereskedelmi, illetve tanácsadó cégre is lecsapott egyszerre egy kartellgyanú miatt indított eljárás keretében.

Az Index megkereste az Emmi egészségügyi államtitkárságát, hogy megtudja, miért volt szükség a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet megerősítésére. Választ egyelőre nem kaptunk kérdéseinkre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?