Orbánizmus van, ez diktatúra!

2013.05.28. 20:55

"Már csak egy ilyen könyv készül" – nyugtatta meg Szekeres Imre Farkasházy Tivadart a Mozsár kávéházban, amikor a humorista arról érdeklődött, mekkora helyet hagyjon a könyvespolcán – valamiért épp Ady Endre művei mellett – az Orbán-kormány éves mérlegét megvonó, immár háromrészes könyvsorozatnak.

A magát a bohócok kasztjába soroló Farkasházy viszont a Forradalom volt? című tanulmánykötet bemutatójának előadójaként úgy tűnt, inkább bekészít még néhány polcot a további Orbán-kormányokról szóló újabb munkák részére.

Néró és a tűzvédelmi előírás

"A politológusok Róma felgyújtását is úgy fogalmaznák meg, hogy a császár megszegett bizonyos tűzvédelmi előírásokat" – mondta az elemzők nyelvétől idegenkedve Farkasházy, aki mintha neheztelt is volna a könyv kimértségére. „Laci, te például előbb is leírhattad volna már, hogy a kétharmados politikai fölénnyel szinte bármit meg lehet szüntetni, pillanatok alatt felszámolni akár két évtizedes örökséget is, de még a kétharmad is kevés az új, teherbíró, a szükséges funkciók ellátására képes alrendszerek megteremtésére” – szólt oda az összefoglalóból idézve Kéri Lászlónak, aki valami olyasmit vetett oda szomszédjának, hogy talán nem olvasta végig a munkáját Farkasházy. Lakner Zoltán pedig azért kapott rovót, mert hát micsoda felismerés az, hogy a Fidesz egyetlen szuverén vezetője Orbán Viktor.

10 emberből kilenc hülye

Mármint erre építenek a kereskedők – pontosított Farkasházy, nehogy újabb pert kapjon a nyakába, mert már most is perelik kétmillióra. „Nehogy valaki azt gondolja, hogy én a magyar népre értettem. De a boltban, és az urna mellett is bevesszük a trükköket” – mondta, de nem derült ki, hogy ez csak 2010 óta van így, vagy igaz volt már 2006-ban és 2002-ben is. Mindenesetre ma szerinte egy pilótajátéknál is rosszabb rendszerben élünk, mert ott a végén a pénzzel elszáll a szervező, „itt meg a nyakunkon marad a fáraó”.

Sőt, a helyzet Kínánál és Oroszországnál is rosszabb, bár nem azért, mert ott nagyobb a demokrácia, hanem, mert ott legalább gazdasági stabilitás nagyobb, elvégre nem avatkoznak bele visszamenőleg a gazdaságba.

Megkapták a fiatalok is, akik érthetetlen módon adnak teret az egyetemeken a Jobbiknak, nevetnek „szegény Debreczenin”, amiért Orbánozik, közben nem tudják ki volt Mussolini, Enver Hodzsa vagy Sztálin.

Végül a szociknak is odaszúrt Farkasházy: szerinte nevetséges, hogy mennyi szocialista polgármester hirdetett a Helyi Témában, ily módon „tömve a pénzt az ellentáborba”. (Ez viszont azt sejteti, hogy a Fidesz helyesen jár el, amikor tudatosan válogat a hirdetései elhelyezésekor.) Gyurcsány kormányfőkeresési akciója pedig egyenesen bohóctréfa volt – vélte Farkasházy, aki szerint a miniszterelnök felelős vezetőként azt sem tehette volna meg, hogy üresen adja át a spájzot. Persze, ebből az is következhet, hogy Gyurcsánynak talán még egy évet maradnia kellett volna.

"Orbánizmus van, és ez már nem autokrácia, ez diktatúra" - mondta ki a végszót a láthatóan szomorú humorista.

Petschnigből előbújt a közgazdász

„Ahogy itt hallgattam Farkasházyt, néztem a könyvek hátulját, és megállapítottam, hogy melyik mikor készült.” – Petschnig Mária Zita ezt nem a hátoldal dátumokkal indító szövegéből vette ki, hanem a könyvek árából. Aztán elárulta, hogy mindegyik 2500 forint volt, így talán csak a Táncsics Mihály Alapítvány támogatásával, a József Attila Alapítvány által létrehozott sorozat árpolitikájának stabilitását kívánta dicsérni, mert ez kevésbé kaotikus, mint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája. A közgazdász szerint a könyv jogosan tesz kérdőjelet a címre. Kérdéses, hogy forradalom zajlott-e, de az is, hogy már lezárult-e egyáltalán. Orbán rendszerét – „mert ez rendszer, még ha kaotikus is” - végül a permanens passzív forradalom meghatározással írta le Petschnig.

Ceausescu Felcsúton

„A férjem hívta fel a figyelmet, hogy utoljára Romániában történt, hasonló, amikor a vezető szülőfalujának csapata feljutott az első osztályba” – vont párhuzamot a Ceausescu futtatta – 30 ezres stadionnal megajándékozott - SC Olt és Orbán Felcsút FC-je között a Pénzügykutató Zrt tudományos főmunkatársa.

Persze vannak „Orbanisztánban” fontosabb dolgok is, mint a diktátori allűrök: a földbérlet jó példája annak, miként csoportosítja át a vagyont Orbán, vagy rendezi át a szociális rendszert és az adókat, az oktatás szerkezetét, a maga által szavazóbázisának vélt rétegek javára. (A friss trafikmutyi a könyvből kimaradt.) Eközben jogbizonytalanságot teremt, lebontja a Alkotmánybíróság, sőt, az alkotmány jelentette belső korlátokat, és a külsőket is, amit az IMF vagy a mindenképpen lezárni kívánt túlzottdeficit-eljárás jelent számára - összegezte Petschnig. A választói törvény átírása sem fejeződött be, mert még jöhet a kötelező regisztráció bevezetése is, ha most nem, hát a következő ciklusban. Petschnignek ugyanis mintha szintén nem lennének illúziói Orbán győzelmét illetően. Sőt, szerinte elméletben sincs pozitív forgatókönyv: Orbán – aki eddig „a kisebbség akaratát vitte végig a kétharmados többségen keresztül” – ha ismét nyer, úgy megerősödve folytathatja a rendszer kiépítését, ám ha veszít, a kétharmados törvények miatt az új parlamenti többség tehetetlen volna.

55 fős hallgatóság, 17 szerző

Mivel a tanulmányok szerzőinek többsége eljött, és az MSZP színe java is jelen volt Mesterházy Attilától Kovács Lászlóig, az újságírókon és fotósokon kívül már nem is igen volt hely a civil érdeklődőknek. Sőt, kevesebben voltak, mint ahogy látszódtak.

Kifele menet ugyanis valaki megvallotta egy ismerősének: ő is írt a könyvbe tanulmányt, de úgy gondolta, jobb, ha nem a saját nevében teszi.