Befogadták a nevelők a mentett sasfiókát

2013.05.28. 17:53 Módosítva: 2013.05.28. 17:55

Szabadon költő saspár fészkébe helyeztek vissza egy veszélyeztetett fészekből megmentett tojásból kikelt parlagi sas fiókát. A sasfióka 82 grammal kelt ki két hete, majd napi négyszeri etetéssel 780 grammra gyarapodott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Melyik név illene rá a legjobban?

Szenczi Péter, az MME munkatársa az Indexnek elmondta, hogy a népszerű állatnak neve még nincsen, de hamarosan (még a héten) szavazást indítanak róla az MME honlapján. Addig is nálunk lehet szavazni, melyik név illene rá a legjobban.

A szakemberek az adoptált madarat ideiglenes gyűrűvel jelölték meg, hogy a jövőben is megkülönböztethető legyen a mostohatestvérétől. A tervek szerint pár hét múlva végleges gyűrűt és műholdas nyomkövetőt is kap a fiatal sas.

Az észak-alföldi fészekben élő nevelőszülők elfogadták az új jövevényt és megfelelő gyakorisággal etetik saját és nevelt fiókájukat is. A fészket a LIFE+ program önkéntesei felügyelik.

A parlagi sasok több más madárral egyetemben nagy veszélynek van kitéve a madármérgezések miatt. 2012-ben indult program éppen a mérgezések megszüntetését tűzte ki célul. Ennek keretében több tucat parlagi sasra kerül fel jeladó, hogy gyorsan, és hatékonyan fel lehessen deríteni a mérgezéses eseteket is. A jeladók méteres pontossággal, gyakorlatilag valós időben mutatják a madarakat, így várhatóan egyre több eset válik ismertté, remélhetőleg az elkövetőkkel együtt.

A comment.com nemrég egy olyan természetfilm-sorozatról számolt be, Állati oknyomozók címen, ami olyan bűncselekményeket mutat be, amiket egy-egy veszélyeztet faj ellen követ el az ember, ebben szerepel a parlagi sas is.