Fejszével akarta szétverni a kapitányságot

2013.05.28. 18:55

Tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetés mellett agressziókezelő pszichoterápián kell részt vennie a nyakelvágással és más durva cselekményekkel is fenyegetőző gyulaji férfinak - írja a Teol.hu.

A 44 éves K. J.  halmazati büntetésében benne van egy korábbi próbára bocsátás és egy rendbeli zaklatás is. A vádlott közmunkásként dolgozott Gyulajon, mivel a polgármester nem engedte szabadságra, tavaly július 4-én trágár szavakkal szidalmazta, és azzal fenyegette, hogy elvágja a nyakát, ezzel követte el a zaklatást. Az ügyészség terrorcselekménnyel fenyegetéssel vádolta.

Miután nem jelent meg a zaklatási ügyben az idézésekre, a rendőrség kiszámlázta az elővezetés költségét. Ezen a vádlott feldühödött és október 27-i keltezéssel levelet írt a dombóvári rendőrkapitányságnak, amiben azzal fenyegetőzött, hogy fejszével szétveri a kapitányságot, ha nem hagyják békén. A bírói indokolás szerint sem közveszéllyel fenyegetést, sem személy vagy személyek elleni fenyegetést nem tartalmazott az írás. Fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt sem helyezett kilátásba, így nem lehetett megállapítani, hogy a vádlott terrorcselekménnyel fenyegetett. A férfi a levéllel a hatósági személyeket arra akarta kényszeríteni, hogy az eljárást hagyják abba, ne idézzék be, ne kötelezzék fizetésre. Komoly érdeksérelemnek pedig az ajtók-ablakok kilátásba helyezett szétverése minősült. Az ítélet kiszabásánál a bíróság értékelte a vádlott részben beismerő vallomását, megbánását, és azt, hogy beszámítási képessége korlátozott.

Az ügyész az ítélet ellen fellebbezett, a védelem és a vádlott három nap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős. A bíróság elrendelte az előzetesben lévő vádlott szabadlába helyezését, amit az ügyész szintén megfellebbezett, de ennek halasztó hatálya nincs.