no

Elvágták a nemfizetők vezetékét

2013.05.28. 20:09
A Miskolc melletti Lyukó-völgyben jobbikosok jelenlétében vágták át a vízcsövet azoknál a házaknál, ahol nem fizettek a vízért. A környéken egy kertszövetkezet osztja szét a vizet, szerintük sokan nem fizettek a szolgáltatásért. A környéken sok roma család él, szerintük jogtalan volt a víz önkényes kikapcsolása és jogászoktól kérnek segítséget. A Jobbik szerint nincs szó nemzetiségi indítékról.

Elzárták a vizet a Miskolc melletti Lyukó-völgyben, mert a lakók egy része hosszú idő óta nem fizetett a vízért. A területen a vizet egy kertszövetkezet osztja szét, az itt lakó családok közül néhány viszont régóta nem fizetett. A Kohász kertszövetkezet így tetemes tartozást halmozott fel a vízszolgáltatóval szemben, amit a rendesen fizető tagoknak kellett volna megfizetnie. Ezt elégelte meg a szövetkezet, és egy markolóval vágták át a nem fizető családok telkére vezető csöveket, a Jobbik rögzítette az eseményeket.

Jobbikosok és romák is

A területen sok cigány él, Dancs Mihály roma képviselő szerint abszurd, hogy a Jobbik részt vett az akcióban, szerinte egyértelműen a cigányok ellen irányult a víz kikötése. Jakab Péter, miskolci jobbikos önkormányzati képviselő tagadta, hogy nemzetiségi alapon válogattak volna: „aki fizet, az rendben van, aki nem, az nem”, mondta.

Lyukó-völgyben jobbikosok jelenlétében vágták át a vízcsövet

Jakab Péter, a Jobbik helyi képviselője a boon.hu-nak  azt mondta, rendteremtés és a rendesen fizető családok érdekeinek védelme miatt volt szükség az akcióra. Mivel a víz elzárásával a közelben nincs már vízvételi lehetőség és közkút sem, „olyan fokú gyermekveszélyeztetés alakult ki a területen, hogy az azonnali és radikális beavatkozást igényel a gyermekvédelem részéről”. Azt szeretnék, hogy a hatóságok „vegyék védelembe a gyerekeket, ha pedig ez nem vezet eredményre, emeljék ki őket a családból, és vonják meg a családi pótlékot az érintett szülőktől.”

A telepen sok kisgyerekes család maradt víz nélkül. Dancs Mihály, az Országos Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese szerint az akció jogszerűtlen volt. „Felvettük a kapcsolatot a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodával, az ő jogászaiktól várjuk a véleményt, hogy rendben volt-e a víz kikapcsolása – szerintünk nem”, mondta.

Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere tud az esetről, de elmondása szerint magántulajdonról van szó, így ahhoz neki nincs „hozzáférése”. Kérdésünkre, hogy tervezik-e a víz nélkül maradt, egyébként is nehéz helyzetben levő családok megsegítését, azt válaszolta, hogy aki az önkormányzathoz fordul, természetesen segítséget fog kapni.

Se víz, se áram

A Miskolctól északra lévő területen gyümölcsöskertek és kis házas telkek sorakoznak. Kedden a Pipacs utcában még látni lehetett az útmenti halmokat, mutatva, hogy melyik házban zárták el a vizet, a négyszáz méter hosszú utca házainak többsége előtt ott volt a földmunka nyoma. Ottjártunkkor az ÉMÁSZ emberei éppen kötötték ki az áramot is az egyik házban, ahol már víz sincs. Az ott lakó anyuka szerint hat gyereke maradt így víz és áram nélkül, de a tartozást nem ő halmozta fel: „akik előttünk laktak itt, nem fizettek a vízért és az áramért. Mondtam a szövetkezeteseknek, hogy majd a családi pótlék megérkezésekor rendezem a tartozást, erre kikötötték a vizet.”

Az elektromos művek emberei szerint a telepen (a Lyukó-völgyet sokan nevezik telepnek errefelé, mert többnyire szegény családok élnek itt) rendszeresen lopják az áramot, megbuherálják a villanyórákat vagy a villanyóra előtt csatlakoznak a hálózatra. „Gyakran van itt dolgunk, és tartunk ellenőrzéseket is”, mondta. Nem sokkal később egy rendőrautó is befutott, helyszínelni jöttek, mert lopás volt az egyik kertben. A nyugdíjas úr, akinek a kertjéből a vascsöveket és a termést is ellopták felháborítónak tartja a közbiztonságot. Volt aki azt mondta, hogy óránként kell idejönnie a rendőröknek, annyi a lopás és gyújtogatás.