Cigánygyilkosságok: Színjátéknak nevezte a fővádlott a nyomozást

2013.05.29. 16:56

Még egy lépéssel közelebb került az ítélet a cigánygyilkosságok ügyében: a szerdai tárgyaláson az utolsó védőbeszéd is elhangzott a Budapest Környéki Törvényszéken. A negyedrendű vádlott, Cs. István a vád szerint sofőrként segített a három gyilkosnak az utolsó két támadásnál, Tiszalöknél és Kislétánál. Ő az egyetlen, akire nem tényleges életfogytiglan, hanem határozott idejű szabadságvesztés kiszabását kérte a vádbeszédben az ügyész.

Cs. István a büntetőeljárásban terhelő vallomást tett vádlott-társaira. Ügyvédje a szerdai védőbeszédben azt kérte, a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként értékelje, hogy segítette a hatóságokat. A védelem szerint Cs. a tiszalöki támadás előtt nem tudott arról, hogy gyilkosság készül, azt hitte, vadászni mennek, később pedig fenyegetve érezte magát és családját, ezért engedelmeskedett.

Belecsöppent

"Védencem egyszerű átlagemberként egyik pillanatról a másikra csöppent bele Magyarország legsúlyosabb gyilkosságsorozatába" - bizonygatta az ügyvéd. Kérte a bíróságot: vegye figyelembe, hogy Cs. kényszer, fenyegetés hatása alatt állt. "Közel négy év fegyházkörülmények között letöltött előzetes letartóztatás kellő büntetés volt" - mondta.

A vádbeszédben az ügyész Cs-val kapcsolatban abból indult ki, hogy igaz, amit a vádlott-társai terhére mondott, de a saját szerepét kisebbíteni igyekezett, így egyes dolgokban hazudott. Olyan nincs, hogy egy ember hol szavahihető, hol nem - ez közös gondolat volt Cs. ügyvédjénél és az elsőrendű vádlottnál, K. Árpádnál, aki szerdán szintén megszólalási lehetőséget kapott az utolsó szó jogán.

Míg Cs. ügyvédje amellett érvelt, hogy védence mindenben igazat mondott, K. Árpád arról igyekezett meggyőzni a bíróságot, hogy Cs. mindenben hazudott, vagyis hamisan vádolta őt. K. két sűrűn teleírt A4-es füzettel készült erre a beszédre, amely több órán át tartott, de a terem rossz akusztikája és K. halksága miatt a hallgatóság csak a töredékét hallhatta. Még a jegyzőkönyvvezető gépelésének a hangja, a billentyűzet csattogása is sokszor el tudta nyomni K. szavait. A bíró a fotósoknak egy idő után megtiltotta a fényképezést, mert ha kattogtatták a gépeket, végképp nem lehetett szinte semmit sem hallani.

Megtagadta Nyafit

K. az utolsó szó jogán a legtöbbet az esetenként megdöbbentően súlyos eljárási hibákról beszélt, de bőven foglalkozott a két rá nézve terhelő dolgokat állító tanú, F-né Ny. Éva és Cs. István vallomásaival is. Igyekezett őket meghazudtolni, szavahihetőségüket megkérdőjelezni. A nővel kapcsolatban még azt is tagadta, hogy szeretők lettek volna.

Tagadta, hogy valaha szélsőséges nézeteket vallott volna. A pszichológus szakértői véleményben szerinte felnagyították "átlagosnak mondható" személyiséghibáit. Még arra is kitért, hogy szerinte nem igaz, hogy sikertelen ember lett volna. Például több cédéje is megjelent, mondta.

K. Árpád egyik gyilkosságban sem ismeri el bűnösségét. Csupán a galgagyörki, piricsei és tarnabodi támadásban ismeri el részvételét. Ezekben nem halt meg senki, és K. azt állítja, hogy nem is volt benne ölési szándék. Szerinte csupán lőfegyverrel való visszaélésért és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésért lehet őt elítélni.

Négy éve gyerekgyilkosnak tartanak

Az NNI nyomozását K. Árpád színjátéknak nevezte, szerinte nyomozás helyett jelentéseket írtak, és elhitették a közvéleménnyel, hogy az ügyet kiválóan megoldották. Külön sérelmezte, hogy a sorozat legsúlyosabb támadásával, a tatárszentgyörgyivel is meggyanúsították, pedig abban az ügyben szerinte semmilyen bizonyíték nincsen. "Négy éve gyerekgyilkosnak tart az ország" - panaszolta.

A beszédét azzal zárta, hogy már csak a független bíróságban bízhat, kérte a bírót, rekessze ki a gondolataiból a médiában nyíltan közölt igényeket az ítélettel kapcsolatban. "Nem szeretném, hogy a félretájékoztatott közvélemény vagy a politika ítéljen el engem" - mondta K. Árpád. Legvégül bocsánatot kért azoknak a támadásoknak a sértettjeitől, amelyeket elismert, és azt mondta, megbánta, amit tett.

A következő tárgyalási nap jövő kedden lesz. Az ítélet előtt már csak az van hátra, hogy a többi három vádlott is éljen az utolsó szó jogával. Az elsőfokú ítéletet valószínűleg ki tudja hirdetni a bíróság a jövő héten.