Idén már ne nyaraljon olyan nagyon

2013.05.29. 13:48 Módosítva: 2013.05.29. 14:23

Nemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb lehet az idei nyár a Kárpát-medencében, és csak az ősz közeledtével térhetnek vissza az átlagos hőmérsékletek. Idén tehát megszakadhat az aszályos nyarak sorozata, írja az esotanc.hu.

hosszutavu.gif

Az időjárási portál hatodik alkalommal összesítette a legnagyobb nemzetközi intézetek hosszú távú előrejelzéseit az előttünk álló időszakra. Ugyanakkor: ezeknek az előrejelzéseknek a pontossága a napi időjárás-jelentésekhez képest alacsony.

Ők tették tönkre a nyaralást

  • Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)
  • Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet
  • Instituto di Biomemeorologia (Olaszország) – Biometeorológiai Intézet
  • National Weather Service (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat
  • National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal
  • UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat
  • International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi) – Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet

Jönnek a nagy nedvességtartalmú légtömegek

Estétől dél felől ismét nagy nedvességtartalmú légtömegek áramlanak fölénk, így csütörtök estig hazánk nagy részén kiadós csapadékkal számolhatunk, írja Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa.

Az igazi veszélyforrást elsősorban a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék jelentheti, nem lesz ritka a felhőszakadás. Ennek következtében főként hegyvidéki tájainkon  villámárvizek is könnyen kialakulhatnak, a kisebb patakok kiléphetnek medrükből.

A legtöbb esőre az északi és keleti megyékben számíthatunk, ezeken a tájakon 30-40, sőt helyenként akár 50 mm-t is meghaladó mennyiség hullhat, de máshol az országban is jellemzőek lesznek a 10-20 mm közötti értékek.

Pénteken és a hét végén már nem kell ennyi csapadéktól tartanunk.