Varga Mihály nem lesz Fidesz-alelnök

2013.05.29. 09:19

"Tisztelettel, de elhárítja" a jelölést az alelnöki posztra Varga Mihály a Fidesz jövő vasárnapi kongresszusán, írja a nol.hu. A nemzetgazdasági miniszter szerint a két poszt már nem fér össze.

Varga Mihály június kilencedikéig fogja betölteni a párt alelnöki posztját, amit 2009 és 2003 valamint 2005 óta folyamatosan betöltött. A lap szerint korábban nem volt szó arról, hogy esetleg ne fogadná el a jelölést Varga és idézi a Magyar Nemzetet: "Semmi sem tiltja, hogy kormánytag vezető tisztséget töltsön be a Fidesz elnökségében". Majd Varga HírTv-s interjújából kiemeli, a nemzetgazdasági miniszter végül egy a kormányban meglévő íratlan szabályra hivatkozva −utalva ezzel Orbán "egy poszt-egy ember" elvére − úgy fogalmaz: "Ha a kongresszuson jelölnek pártalelnöknek, azt tisztelettel megköszönöm, de "elhárítom".

Varga a Fidesz-vezérkar legnépszerűbb tagjai közé tartozott, alelnöki posztra kivétel nélkül mindig egyértelmű többséggel választották meg. A választások után Miniszterelnökséget vezető államtitkár lett. Később az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, 2013 márciusától pedig − miután Matolcsy Györgyöt MNB-elnöknek javasolta Orbán Viktor − nemzetgazdasági miniszter.