Varga: Nem tudni, lesz-e reklámadó

2013.05.29. 23:33 Módosítva: 2013.05.29. 23:46
Varga Mihály azt mondta az m1 Az Este című műsorában, hogy az ország elmúlt három évének teljesítményét ismerte el az Európai Bizottság, amikor hivatalosan bejelentette, hogy a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja.

Az Európai Bizottság ajánlása után már csak az uniós pénzügyminiszterek június 21-i jóváhagyására van szükség. A nemzetgazdasági miniszter az m1 Az Este című műsorában a műsorvezető azon kérdésre, hogy érheti-e még meglepetés az ajánlást követően Magyarországot, azt válaszolta, hogy "semmi sem kizárt, főleg nem Brüsszelben", de Varga szerint bár az Ecofin szavazott már az ajánlás ellen, most azonban nem ezt várja, hiszen a „számaink egyértelműek”.

Mint ismert, Magyarország ellen az eljárás 2004-ben kezdődött, azért, mert a magyar kormányok egyszer sem tudták hitelesen bemutatni, hogyan marad tartósan a GDP 3 százaléka alatt a költségvetés hiánya. 2011-ben ugyan a nyugdíjpénztári pénzek államosításával még többletet is el tudtak a költségvetésben, tavaly pedig 1,9 százalék lett a hiány, de az eredetileg tervezett idei költségvetés alapján az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy 2013-ban és 2014-ben nem fogjuk tudni tartani a 3 százalék alatti célt. A Bizottság szerdai közleményének Magyarországgal foglalkozó részéből kiderül, hogy az EB szakértői figyelembe vették a legutóbbi magyar intézkedéseket, 2013-ra 2,7 százalékos, 2014-re pedig 2,9 százalékos deficitet várnak.

"A kedvező döntéssel az ország elmúlt három évének teljesítményét ismerték el" – reagált a döntésre Varga Mihály az m1-nek. A hirado.hu-n olvasható interjú összefoglalója szerint a nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy "2010-ben két cél tűztünk ki magunk elé, az egyik, hogy kikerüljünk az adósságcsapdából, emellett a foglalkoztatást is növelni szerettük volna, ezekhez rendeltük hozzá a gazdaságpolitikai döntéseket, és most úgy tűnik, ez eredményhez vezet". Mint mondta, bizonyos szempontból „mellékes haszon, ha kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól, az igazi haszon az, ha csökken az adósságállomány, és egyre kisebb teher lesz a gazdaságon”.

Varga Mihály szerint Magyarország most stabil pályán van, egyre kisebb problémát jelent az adósság. „Jobban teljesítünk, persze vannak gondjaink, nem mondjuk, hogy pezsgőt lehet bontani, de azt hiszem, 2014-ben is sokkal kedvezőbb helyzetben marad a gazdaság, mint 2010-ben vagy az előtt volt”.  A nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány nem ért egyet az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott, a jövő évre vonatkozó 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartásihiány-prognózisával, s továbbra is elkötelezett a 2,7 százalékos hiányszint teljesítése mellett.

A nemzetgazdasági miniszter reméli, hogy egyetlen beruházást sem kell elhagyni. Mint mondta, nem a folyó kiadások terhére akarják felújítani a Parlamentet, és megvalósítani a Puskás Ferenc Stadion beruházását, hanem olyan állami vagyonhoz köthető jogok érvényesítéséből, amelyek pluszforrást teremtenek ebben az évben.

A szerdai kormányülésen az a döntés született, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egyeztessen a reklámszövetséggel a reklámadó bevezetéséről - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az m1 Az Este című műsorában. A gazdasági tárca vezetője úgy fogalmazott: "nem tudok válaszolni arra a kérdésre, hogy lesz-e (reklámadó) vagy sem". A bevezetés annak is függvénye, hogy egy ilyen lépés milyen hatással lenne a piacra - tette hozzá.

Egy korábbi, szerdai sajtótájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő még úgy nyilatkozott, hogy lesz reklámadó, bár akkor jelezte, hogy a kormány még nem tárgyalt e kérdésről. Varga Mihály szerda este arról is beszélt, hogy nem látja a szektorális különadók kivezetésének lehetőségét, hiszen nincs honnan pótolni az ekkor kieső költségvetési bevételeket. "Annyi bevételtől esne el az állami költségvetés, amelyet csak más adók emelésével vagy a kiadások durva csökkentésével lehetne pótolni".