AB előtt a rendőrök arcának kitakarása

2013.05.31. 17:27

Az Alkotmánybírósághoz fordul az Index jogásza, Bodolai László, az Eötvös Károly Intézet és a Majtényi László Ügyvédi Iroda, azt kifogásolva, hogy a rendőrök arcát ki kell takarni a sajtóban. Az intézkedő rendőr a mai szabályok szerint nem minősül közszereplőnek, ezért az arcát nem lehet közzé tenni. Ezt a szabályozást szeretné megváltoztatni a három szervezet.

Az Indexet azért kötelezte jogerősen kártérítés megfizetésére a bíróság, mert egy tüntetésen szolgálatot teljesítő rendőröket egyedileg felismerhető módon ábrázoló fényképeket közölt. A döntés szerint ez sérti a rendőrök személyiségi jogait, ezért az Indexnek kártérítést kell fizetnie a rendőröknek.

Az Eötvös Károly Intézet honlapján közzétett beadvány szerint a rendőrök ilyen védelme a sajtószabadságot korlátozza. A beadvány szerint az arckép közlése nélkül csökken a hatalom ellenőrizhetősége, a „közhatalomnak ugyanis az eljáró rendőr ad arcot. Ha a rendőrnek nincs arca, elvész a közhatalom felelőssége.” Más a helyzet akkor, ha például a munka közben megsérült rendőr szenvedéséről tudósítana a sajtó, ilyenkor a beadvány szerint sem lehetne közölni az arcát, mivel ez az emberi méltóságot sértené. Az alkotmánybírósági beadvány mellett a beadványozók a Kúriához is benyújtottak egy felülvizsgálati kérelmet.

Az Index 2011-ben tudósított a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéséről, ekkor készült két olyan kép, amelyen rendőrök felismerhető módon szerepeltek. A kifogásolt galéria a bíróság döntése értelmében most nem érhető el (a galéria hetedik és tizanhatodik képét kifogásolták a rendőrök).

Magyarországon régóta él az a szabály, hogy az intézkedő rendőrök arcát sem lehet közzétenni. A sajtó képviselői szerint ez indokolatlanul szigorú korlátozás és nagyon kevés országban találni hasonló szabályt. A másik oldal szerint a rendőr nem közszereplő, ezért őt is megilleti a védelem. Garamvölgyi László ORFK szóvivő szerint egyébként sok olyan vidéken élő rendőr szolgál Budapesten, akik otthon nem szeretik bevallani, hogy mit csinálnak a fővárosban, ezért lépnek fel az arcukat megmutató sajtótermékek ellen.

Tavaly novemberben a Kúria megerősítette a korábbi gyakorlatot, és kötelező erejű döntéssel mondta ki, hogy a rendőr nem közszereplő. A bíróságoknak ezt a jogegységi döntést kötelező alkalmazniuk.