Az Emminél akciózott a Hallgatói Hálózat

2013.05.31. 11:09 Módosítva: 2013.05.31. 14:08

A Hallgatói Hálózat (HaHa) körülbelül húsz aktivistája behatolt az Emberi Erőforrások Minisztériumába (Emmi) pénteken délelőtt tízkor, hogy tüntessen az oktatásban uralkodó állapotok és a kormány oktatáspolitikája ellen.

A tüntetők dél körül elhagyták az épületet, miután Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár kabinetfőnöke tárgyalást ajánlott a diákoknak, ami szerdán lesz. A tárgyaláson az ígéretek szerint Klinghammer mellett Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is részt vesz majd.

Az Emmi később egy sajtóközleményben azt írta: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra utasította a két államtitkárt, hogy ne engedjenek semmiféle nyomásgyakorlásnak. Kérdésünkre az Emmi sajtóosztálya azt nem tudta megmondani, hogy ez a beígért találkozó lemondását jelenti-e. A tárca közleménye szerint ők a tisztességes szakmai vitában érdekeltek, amely például a miniszter által létrehozott Felsőoktatási kerekasztalon belül és azon kívül is folyik.

Hoffmann egyébként bohóckodásnak minősítette a hallgatók akcióját. Szerinte az akción olyan ellenzéki tüntetésekről ismert "felnőttek" is részt vettek, akik miatt arra lehet következtetni, hogy a fiatalok politikai befolyásoltság alatt álltak. Hoffmann szerint azért is elfogadhatatlan a demonstráció, mert az megriasztotta a minisztérium több száz dolgozóját.

A HaHa a Facebookon azt írta, az akció célja az volt, hogy „leváltsák az Emmi jelenlegi vezetését”, illetve, hogy felhívják a figyelmet a vasárnapi, a pedagógusnapra szervezett demonstrációjukra.

ku-xlarge

Az épületben először három aktivista jutott be, majd őket követte még húsz. A diákok átugrottak a beléptetőrendszeren, és felszaladtak a lépcsőn. A biztonságiak sem őket, sem a sajtó munkatársait nem engedték ki az épületből, írta a Kettős Mérce. Háromnegyed tizenegy körül rendőrök érkeztek a helyszínre, akik igazoltatták a diákokat.