Pető Intézet: Sajnáljuk, hogy kitiltották a mozgáskorlátozott kisfiút

2013.05.31. 22:01

A Pető Intézet és a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) munkatársai közleményben reagáltak arra a hírre, hogy egy hétéves mozgáskorlátozott kisfiút kitiltottak a naphegyi Oxygen nevű wellnessközpontból.

A két szervezet egyben szakmai segítséget ajánlott fel az Oxygen wellnessközpontnak, „a fogyatékossággal élő gyermekekkel való foglalkozás alapismereteinek elsajátítására különböző kurzusok, továbbképzések, tanfolyamok keretében”. „Szakmai ismeretterjesztő kiadványokkal, igény esetén segítő szakemberek közvetítésével kívánjuk a gyermekek játszóházi felügyeletét, fejlesztését ellátó pedagógusok, óvodapedagógusok számára lehetővé tenni, hogy közelebbről is megismerjék és megérthessék ezeket a gyermekeket” – írták.

A mozgáskorlátozott gyermekek speciális nevelésével foglalkozó intézet rektorhelyettese és a FODISZ elnöke által közösen jegyzett levélben egyben arra is felhívják a figyelmet, hogy a speciális nevelést igénylő gyerekeknek az a legjobb, ha egészséges társaikkal együtt játszhatnak.

„A sajátos nevelési igényű gyerekek és problémáik elől nem lehet és nem is szabad elbújni. Őket nem kizárni kell kortársaik közül, hanem segíteni abban, hogy ép társaik és azok szülei is együttműködőek legyenek, sőt hasznosnak tartsák, ha fogyatékkal élő gyermekekkel közösen játszhatnak fiaik, lányaik” – áll a levélben.

„Kommunikációs hiba”

A hétéves Leventét édesapja havonta egyszer-kétszer vitte el a központ játszóházába, ahol eddig összesen körülbelül tíz alkalommal voltak. A wellnesközpontban azonban váratlanul megváltoztatták a házirendet: belekerült egy olyan mondat, amely szerint “speciális igényű és speciális ellátást, illetve felügyeletet igénylő gyermeket befogadni nem áll módunkban.”

Az Oxygen Wellness épülete a Naphegyen
Az Oxygen Wellness épülete a Naphegyen

Az utolsó előtti alkalommal a recepción azt közölték velük, hogy Levente csak az addigi idő felét, másfél órát lehet a játszóházban. Amikor május utolsó szombatján mentek, már a módosított házirenddel fogadták őket.

Levente túlélt egy csecsemőkori agydaganatot. Felgyógyult ugyan, de jobboldala részlegesen lebénult. Önállóan járni nem tud, de fel tud állni és kúszik, mászik. Egyik fülére nem hall és betegségének utóhatása az is, hogy figyelemzavaros es hiperaktív.

Az Oxygen wellness az Indexnek elküldött hivatalos állásfoglalásában a következőket írta:

"Mindig is távolt állt tőlünk a diszkrimináció, ezzel az indíttatással hoztuk létre a játszóházat is. A játszóházban szakképzett óvónők dolgoznak, egy műszakban egy személy, akik tökéletesen felkészültek a gyermekek ellátására, szórakoztatására. (...)

Beismerjük, hogy jobban végig kellett volna gondolnunk, hogy alkalmasak vagyunk-e egy ilyen feladatra. Akkor jártunk volna el helyesen, ha amint nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy Levente teljes és kizárólagos felügyeletet igényel, azonnal jeleztük volna az édesapa felé írásban is, hogy erre nem vagyunk felkészülve, nem tudjuk megoldani. Ezért a kommunikációs hibáért elnézést kérünk" – írták.