no

Stágel Bence lemondott a mandátumáról

2013.05.31. 20:12 Módosítva: 2013.06.03. 15:58

Stágel Bence KDNP-s országgyűlési képviselő 2013. május 31-én személyes okokra hivatkozva lemondott országgyűlési képviselői megbízatásáról.

A politikus Kövér László házelnöknek címzett levelében így fogalmazott: „Megtiszteltetés és köszönet, hogy hazánk sorsának és jövőjének alakításában országgyűlési képviselőként részt vehettem.”

Az Index úgy értesült, hogy a képviselő döntése frakciótársait is meglepte, elmondásuk szerint hétfőn még semmilyen jele nem látszott annak, hogy le akarna mondani. Pálffy István, a párt szóvivője kérdésünkre elmondta: Stágel Bencével abban állapodtak meg, hogy a lemondott képviselő személyesen fogja tájékoztatni a nyilvánosságot döntésének okairól. Ennek időpontjáról egyelőre nem kaptunk pontosabb információt.

Schmitt helyére ugrott be

Stágel Bence 2010 szeptemberében lett országgyűlési képviselő, mikor Schmitt Pál helye államfővé választásával megüresedett. Az Országos Választási Bizottság egyhangúlag határozott a mandátum kiadásáról.

Stágel Bence a Fidesz-KDNP lista 62. helyéről jutott be a parlamentbe, egyben ő az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke is.

2011-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy javasolta a választási korhatár 18-ról 16 évre való leszállítását.  Szerinte az emellett szóló legerősebb érv az volt, hogy a közéletet, a politikát így közelebb lehetne vinni a fiatalokhoz. Elmondta: a másik alapvető érv, hogy napjainkra a serdülők, tinédzserek egyébként is lépten-nyomon találkoznak a politikával, és van is róla véleményük. Miért ne szólhatnának akkor bele? – tette fel a kérdést Stágel Bence, aki megfontolásra és társadalmi vitára ajánlotta a korhatár csökkentését, kezdeményezése azonban hamar elhalt.

A kereszténydemokrata politikus egy tavaly decemberi, keresztényüldözésről szóló konferencián konferencián arról beszélt, hogy ma a világon kb. 100 millió keresztényt üldöznek, és naponta 270 embert meg is ölnek. Négy vallási üldözöttből három keresztény – mondta. Stágel szerint a mindenre ráerőltetett tolerancia miatt kínos lett nyugaton a kereszténység.

A KDNP-s ex-képviselő a konferencián tartott beszéde végén háborús metaforákkal buzdította a keresztényeket: mint mondta, csak a hit pajzsa, az üdvösség sisakja és a lélek kardja, vagyis Jézus szava mentheti meg az embert.

Parlamenti munkája

Stágel Bence képviselősége alatt 38 önálló indítványt adott be, illetve 48 indítványban vett részt társként. Önálló indítványai egyikében arról érdeklődött, mennyibe került az adófizetőknek a 16. Budapest Pride melegfelvonulás biztosítása.

A képviselő más kijelentéseiből is kiderül, hogy nem volt a homoszexuálisokkal szembeni tolerancia bajnoka: az előbb idézett konferencián a 21. század „vérontás nélküli vértanúi” egyikének nevezte azt a a papot, akit azért rúgtak ki, mert nem adott össze homoszexuálisokat.

Stágel 2010 szeptembere óta 81 alkalommal szólalt fel a parlamentben.