no

Vége az ingyenstrandnak a Palatinuson

2013.05.31. 06:32
Fizetőssé válik az eddig ingyenes magánstrand, míg a ténylegesen szabadstrandként megmaradó szakaszon komolyabban vehetik a fürdési tilalmat az idei szezontól kezdve a Dorog és Esztergom-Kertváros határán található Palatinus-tónál. A strandolás viszont ezután sem lesz drága: még az is megúszhatja egy ötszázasból, aki autóval érkezik.

„A tó a tulajdonosoké” – vázolta fel a helyzetet Heer Lajos, az Esztergom város tulajdonába tartozó Palatinus-Tófürdő vezetője. Az ötvenes években folytatott homokkitermelés által létrejött dorogi (közigazgatásilag Esztergomhoz tartozó) bányatavat, amit sokan csak „Pala” néven emlegetnek, a helyieken kívül többnyire a kiépítetlen vadromantikára vágyó budapestiek látogatják. A tóparti vendéglátóhelyek sallangmentes díszletek között és olcsón adják a lángost, a palacsintát és a sört, ruhát is lehet turkálni a parton. Minden puritán és idilli.

Mivel a tómederből szivattyúval nyerték ki a homokot, nem maradt benne semmi üledék, ami az elalgásodást elősegítette volna, ezért a tó vize rendkívül tiszta.  A homokbánya megszűnése után egy felszámolási biztosra bízták az egykori bánya telkeinek eladását: értesüléseink szerint idén az utolsó birtokuk is elkelt. A vevő egy magánvállakozó, aki belekezdett a telken lévő romos faházak felújításába.

Siófok 2.0

A harminckét hektáron elterülő tó partján eddig többféle strandolási lehetőség létezett: a „városi strand” (Palatinus-Tófürdő) jelképes árakon várta a vízpartra vágyókat, a vele szemben lévő magánstrand azonban ezidáig nem szedett belépőt. Ez azonban június 7. után másképp lesz.

A strand tulajdonosától megtudtuk: ez mostanáig egy magántelek volt, mindenféle szolgáltatás nélkül, azonban mivel nem zárta le a telket, ezért valóban jártak ide fürdőzők. A telken júniustól Öböl Music Beach néven működik majd fizetős strand, a belépőjegyek árai (az első ingyenes hét után) azonban hasonlóak lesznek a városi strandhoz: felnőtteknek 350 forint lesz a jegy, autóval 500, a tíz éven aluli gyerekek ingyen strandolhatnak, este pedig bulik is lesznek a helyi poszt-kokakóla BeachHouse-on.


View Palatinus tó in a larger map

Az igazi változás azonban abban várható, hogy a továbbra is szabadon maradó északkeleti partszakaszon tilos lesz fürdeni. Bár ez tényszerűen nem feltétlenül jelent majd változást, – elvileg mostanáig is csak a kijelölt partszakaszokon lehetett volna a vízbe menni – de egy „Fürdeni tilos!” tábla kihelyezésével kiválóan át lehet majd hárítani a vadfürdőzőkre a strandos vízimentők hatáskörébe nem tartozó balesetekből eredő felelősséget.

pala
Fotó: palatinus-to.hu

A vízhasználati jogról hosszas tárgyalások folytak az önkormányzat és a tó körüli telkek magántulajdonosai között. A részletekről az érintettek nem kívántak nyilatkozni, Heer Lajos beszámolója szerint a végleges javaslatot május 16-án fogadták el, majd terjesztették be a vízügyi hatóságnak. Annyi mindenesetre kiderült: az önkormányzat korábbi elképzeléseivel szemben a tó nem lesz körüljárható, mivel ahhoz rendkívül forrásigényes kisajátításokra lett volna szükség. A végül elfogadott javaslatba a magántulajdonosokon kívül a helyi horgászegyesületnek is lehetett beleszólása, mivel ők hasznosítási joggal rendelkeznek a tó felett. A civil szervezet elnökét  a cikk közléséig nem tudtuk elérni.

Minden jobb lesz

A városi strand vezetője pozitívumként értékeli, hogy megnyit a konkurencia. Heer Lajos szerint ezzel rendezettebbé válhat a tó környéke, amit a korábbi vendégek sokszor „összeszemeteltek”. „Sok ember azt gondolja, hogy a tó az övé”, márpedig az a tulajdonosoké, akik mindent megtesznek azért, hogy minél kellemesebb környezetben lehessen itt pihenni – fogalmazott.

Heer fejlődésnek tartja, hogy az új strand tulajdonosa csatornázott, vizet és villanyt vezetett az eddig elhagyatott telekre, a strandolók pedig a korábbinál magasabb szintű szolgáltatást vehetnek majd igénybe, jelképes áron.