Sárga rózsával üzentek a pedagógusok

2013.06.02. 18:39 Módosítva: 2013.06.02. 19:22
A pedagógusnapi demonstráción ötszázan vonultak az oktatási államtitkárság épülete elé, hogy a kormány oktatáspolitikája ellen tüntessenek. A szervező szakszervezetek petíciójuk mellett egy sárga rózsát is küldtek az Emminek, utalva Bródy János soraira.

A Lánchíd pesti hídfőjétől, az Eötvös-szobortól indult vasárnap délután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és egyéb szervezetek pedagógusnapi demonstrációja. Habár a kettőre meghirdetett tüntetéssel a szervezők majdnem megvárták az esőt, érdemes volt egy órát csúszni, mert a sajtó és a turisták mellé addigra több nagyobb csapat érintett is érkezett. A tömegben később volt SZDSZ-es politikusokat, és az LMP néhány tagját is látni lehetett. A várakozók arról beszélgettek, hogy „össze kellene végre fognia az ellenzéknek”.

Könyörgök az unokámnak, ne menjen tanárnak

Mendrey László PDSZ-elnök a szobor előtt körülbelül száz főnek mondott beszédet, és „a magyar közoktatás megteremtőjének” sorait is felolvasták. A helyszín egyébként nemcsak Eötvös József munkássága miatt volt jelképes, hanem mert „innen indult a rendszerváltást megelőző egyik legnagyobb demonstráció”. Mendrey itt azt is elmondta, hogy a jelenlegi más környezet, de a PDSZ szeretné, ha most is ennyien tüntetnének az oktatás ügyéért. Eötvös szobra előtt egy koszorút is elhelyeztek, miközben a szakszervezet tagjai szivárványszínű PDSZ-zászlókat és „Építsd a jövőt: költs az oktatásra most!”, valamint „A pedagógusok nélkülözhetetlenek” feliratú fényvisszaverős mellényeket osztogattak. Az ácsorgók között többen magyar és EU-s zászlót lengettek.

A főleg pedagógusokból álló tömeg két dobos felvezetésével ezután az Akadémia utcán át, a Parlamentet nem érintve vonult a Szalay utcáig. Az Emmi épülete előtt már több száz ember állt meg, hogy sípoljon, és azt kiabálja: „mondjon le”, vagy hogy „semmit rólunk, nélkülünk”. Az oktatásért felelős államtitkárság épületénél később körülbelül ötszázan álltak, és hallgatták végig a PDSZ, a Hallgatói Hálózat (HaHa), a Hálózat a Tanszabadságért (HAT), a Humán Platform, a Középiskolai Hálózat, a Liga, az Oktatói Hálózat és a Szülői Hálózat beszédeit.

A tömegben „Esélyegyenlőség? Amikor az első osztályban eldől a jövőm?”, „Vigyázz, önálló gondolatok”, illetve „Vigyázz, önálló vélemény” táblákat lehetett látni, de „Debrecen” is ott volt, és az egykor a jogállamért tüntető Kövér László képét is osztogatták.

Egy idős férfi „halálos bűn a rasszizmus, antiszemitizmus” plakátot lengetett, egy másik pedig szivárványzászlóba tekerte magát.

Orbán, mint hős

A délután legfőbb kérdése az volt, „meddig tűrjük, hogy így legyen?”. A Liga beszédében többek között az átlagkeresetek csökkenését és a sztrájktörvény módosítását kifogásolta. A felszólaló Gaskó István szakszervezeti vezetőt közben többen „árulónak” és „júdásnak” nevezték, amiért tárgyalni hívta a kormányt a Munka törvénykönyve ügyében.

Egy fiú József Attila Hazám című versét szavalta el, egy másik, most érettségizett srác pedig egy fiktív eposzt elemzett. Viktor Rózsa Az elmúlt három év című sztorijában Orbán Piktor, a kis ember tulajdonságaival bíró rendkívüli hős in medias res robbant be, és Simicska Lajostól kért segítséget. Az ironikus sztorit a közönség ujjongva tapsolta meg.

A HAT a hallgató pedagógusoknak azt üzente, „csak közönyt ne”. Lázár Júlia szerint ugyanis sokan voltak ott vasárnap a szakmából, mert aki nem jött el, az lélekben volt velük, „csak fáradtak és keserűek”. Erre a közönség azt kiabálta: „félnek”. Lázár Júlia, aki egy évvel ezelőtt a köznevelési törvény miatt mondott fel, erre azt mondta: aki fél, az már nem demokráciában él, de ezért ő éppen olyan felelős, mint az, aki félelemben tartja.

A HaHa optimista volt, és bízik abban, hogy jövő héten eredményes lesz a tárgyalás, amelyre „szeretettel várja” őket az államtitkárság. Ők hétfőn nyílt vitát is tartanak a témában az ELTE BTK-n.

Badabumm tsss!

A tüntetést Mendrey László zárta. Beszédében a pedagógus-életpályamodellt hiányolta, kifogásolta, hogy az átlagos heti 51 tanári munkaórát növelni akarja a kormányzat, és hogy a béremeléssel kapcsolatban is becsapták a szakmát. Arról is beszámolt, hogy az interneten is megjelent petíciójukat „rengetegen” aláírták, habár a legtöbben név nélkül. A PDSZ a tüntetőknek külön megköszönte, hogy azzal, hogy személyesen eljöttek vasárnap, vállalták az arcukat. Hozzátette: ő biztos benne, hogy Magyarországon demokrácia van, és az is marad, mert harcolni fognak érte.

Az alakuló Pedagógus Kamarával kapcsolatban Mendrey főleg azt látja problémásnak, hogy egy miniszter lesz majd az élén. Szerinte az Emmiben már el is dőlt, hogy „ennek az épületnek az államtitkára lesz az elnök, mert megfáradt, és méltóképpen akar visszavonulni”. A PDSZ elnöke szerint a nyugdíj és az unokákkal való játszadozás méltóbb visszavonulás lenne.

A demonstráció végén a szervezetek átadták petíciójukat Thaisz Miklósnak. A szöveg mellé egy sárga rózsát is küldtek, utalva Bródy János soraira.

Mendrey az akciót azzal zárta: legközelebb mindenki hozzon magával még egy embert.

Delirium

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a tüntetésről azt mondta, politikai indíttatású volt, és szerinte a követelések teljesen illuzórikusak. A zirci Reguly Antal általános iskolában tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint azt is elmondta: „a legkisebb szakszervezet mellé társul odaszegődött hálózatok együttesét nem bejegyzett szervezetek alkotják, amelyekről nem lehet tudni, hogy kiket képviselnek, hogy milyen felhatalmazásuk van. E „laza szerveződések antidemokratikusnak kiáltják ki a mostani kormányzatot, amely szabályos, jogszerű választások után nyerte el a kétharmados többségét, a maguk maroknyi kisebbségének akaratát akarják rákényszeríteni a társadalomra” – fogalmazott az államtitkár.

Hoffmann ígéretet tett arra, hogy a kormány a Nemzeti Tehetség Program kétéves cselekvési programjában 2,3 milliárd forint keretösszeget biztosít a tehetséggondozási pályázatokra. A program több száz pedagógus anyagi és erkölcsi támogatását is lehetővé teszi, erre a kormány 219 millió forintot ad.