Gyengül a trafikozás ereje a parlamentben

2013.06.03. 17:44

A parlament nem túl izgalmas hétfői ülésnapján egyértelművé vált: az uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetése úgy kellett a kormánynak mint egy falat kenyér. Jöhettek a szocialisták és a gyurcsányisták a zűrös trafik- és földpályázatokkal, szinte mindenre az a válasz, hogy de bezzeg ők nem voltak képesek így leszorítani a hiányt.

Az alaphangot a szocialista Lukács Zoltán szabályos maffiázással adta meg a Fideszből kibeszélő Ángyán Józsefet hívva segítségül. A politikus végre megértette, miért nevezi ez a kormány családbarátnak magát – hát mert ez a "nagy maffiacsaládokkal" való összefonódást jelenti. A neki válaszoló Soltész Miklós államtitkár szerint Lukács túl sok maffiafilmet nézett, Ángyán vádjai pedig túl súlyosak ahhoz, hogy arra akár egyetlen félmondatban is érdemes lenne kitérni rájuk. A szocialisták maffiázására azonban a Fidesznek is van néhány bármikor elővehető panele a tarsolyban, úgy mint libatenyésztők öngyilkosságba hajszolása, Nokiás-dobozok, börtönfrakció és lecserélhető feleségek.

Erre tette fel a koronát Rogán Antal azzal, hogy a 2004 óta zajló túlzottdeficit-eljárás a szocialisták kormányzásának volt köszönhető, Bajnai kormányzása alatt pedig csökkentek a nyugdíjak és a fizetések. A mostani kormány ezt el tudta kerülni és megvalósította a valódi közteherviselést. A diadalmenetet Varga Mihály folytatta, aki szerint hamarosan a bérek és a nyugdíjak is emelkedhetnek, és remélhetőleg nemsokára a hitelminősítők is javítanak egy kicsit a besorolásunkon.

Maffiázás helyett a Jobbik inkább a kedvező gazdasági mutatókat próbálta meg kétségbe vonni. Volner János szerint az adók magasak, tavaly 1,7 százalékos volt a visszaesés, a foglalkoztatás pedig csak az olyan mutató alapján javul, amely az elmúlt héten legalább egy órát dolgozókat veszi számba. Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára széttárta kezét és azt mondta: nincs mit tenni, a statisztika ilyen európai szabványok alapján készül.

A mutyi kontra jól teljesít a kormány párharc az interpellációkban is folytatódott és újabb színekkel gazdagodott. A jobbikos Magyar Zoltán súlyos szitokszavakkal illette a kormányt: egyenesen az SZDSZ-hez hasonlította. A földtörvény ugyanis szerinte a külföldi érdekekre hivatkozva zárja el a lehetőségeket a magyarok elől.

Harmadik nekifutásra megszólalhatott Szanyi Tibor is, akinek két korábbi trafikügyi felszólalását nem engedélyezte Kövér László házelnök, mivel "kijelentései sértették volna az Országgyűlés tekintélyét". Szanyi a trafikoktól váratlan fordulattal egyenesen Sukoróhoz jutott el. Szerinte ugyanis a Margitszigetet ezért veszik el a XIII. kerülettől, hogy ott építsenek kaszinóvárost az egykori befektetők, és erről egy budapesti világkonferencián is szó esett.

Kövér hű maradt önmagához, mert Szanyi felszólalásának végén elegánsan elnémította a képviselő mikrofonját. A szocialista politikusnak válaszoló Rétvári Bence megköszönte Szanyinak, hogy felolvasta felszólalását, mert szerinte akár be is mutathatott volna. Rétvári szerint a sukorói sötét ügyekre Szanyi Tibor a saját jobb válla mögött hátranézve találja meg a megoldást az Országgyűlés padsoraiban.

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Varju László is a trafikpályázatokkal támadt, amelyek elbírálási feltételeit nem akarja nyilvánosságra hozni a kormány. Völner Pár államtitkár szerint a pályázatokat nem akarják megsemmisíteni, de a részleteket, így a bírálóbizottságra vonatkozó adatokat sem hozzák nyilvánosságra, mert ezek a törvény szerint nem nyilvános adatok.

Az azonnali kérdések között a szocialista Ipkovich György újra a trafiktémával próbálkozott. Azt kérdezte, hány pályázat érkezett a pótlólag meghirdetett tenderekre, amelyeket a hoppon maradt, régóta dohány-kiskereskedelemmel foglalkozóknak írtak ki. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta: a pótpályázatok elbírálásának részletei sem lesznek nyilvánosak, de a pályázók számát közölni fogják.