Kövér pénzbüntetést rótt ki Novákra

2013.06.03. 21:36

Hetvenezer forint pénzbírságra ítélte a parlament a jobbikos Novák Elődöt, amiért egy múlt heti felszólalásában cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét. Kövér László házelnök erről szóló indítványát 207 igen szavazattal, 34 nem ellenében, 9 tartózkodás mellett fogadták el.

A kormánypártok mellett az LMP öt független képviselője is igennel szavazott, a Jobbik nemmel, az MSZP képviselői tartózkodtak. Novák szerint ez a Jobbik frakciójának "hivatalos", sokszor kifejtett álláspontja, így szerinte kijelentése csak apropó volt arra, hogy a házelnök - akinek a közelmúltban is bírálta tevékenységét - a megbüntetését javasolja. A bírságolás gyakorlata ellentétes az alaptörvénnyel, írta a Facebookon.

A parlament az új országgyűlési törvény év eleji életbe lépése óta eddig hatszor élt a büntetéskiszabás lehetőségével. A szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, Karácsony Gergely és Szilágyi Péter kapott összesen 235 ezer forint bírságot, 70-70 ezer forintra büntették a PM-hez tartozó Dorosz Dávidot és Szabó Rebekát. Szintén 50 ezer forintos pénzbírságot kapott Novák Előd.