Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pintér Sándor belügyminiszter délután négykor sajtótájékoztatót tart az árvízi helyzetről, közölte a BM.

  • A Duna magas vízszintje miatt hétfő este 8-tól nem közlekednek a kompok Szob és Pilismarót, valamint Visegrád és Nagymaros között. Egészen addig nem járnak a kompok, amíg az árvíz ezt indokolja, de valószínű, hogy még a jövő héten sem lehet komppal átkelni a Dunán Visegrád és Nagymaros között. (MTI)

  • Passaut ellepi a víz
  • A Duna magas vízállása, és az Ausztria felől közeledő árhullám miatt hétfő délutántól nem mehet a nagyközönség a margitszigeti Hajós-Széchy Sportuszodába, írja a Hír24. A válogatott és egyesületi sportolók egyelőre a Széchy Tamás medencében megtarthatják az edzéseiket. Ha azonban tovább emelkedik a vízszint, akkor a hét második felében ők sem mehetnek már az uszodába.

  • Kedd este nyolc órától nem lehet majd megállni az alsó rakpartokon, jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Keddtől egyelőre nem közlekednek a D11-es, a D12-es és a D13-as hajójáratok. A D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél, hétfő óta pedig a D11-es és D12-es hajók nem kötnek ki a Szent Gellért tér kikötőben. (MTI)

  • Dunai Árvíz 2013 néven csoport alakult a Facebookon, ahol önkénteseket toboroznak, és megszervezik a célbajutásukat.

  • A győri Petőfi híd mellett lezárhatják a biztonság érdekében a Vámosszabadinál a Dunán átívelő, Magyarországot Szlovákiával összekötő hidat is a megyében. A hétvégén már lezárták a győri rakpartot, hétfő délben pedig a mélyen fekvő Magyar Vilmos uszodát. (MTI)

  • Olvasónk, Teravágimov Pál videója

    Víz alatt Passau történelmi belvárosa
  • A szolnoki székhelyű Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) állományából 164 gátőr és műszaki szakember segíti társszervezete, a győri Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) munkáját a dunai árvízi védekezésben. A szolnoki vízügyesek vízőri, segédőri és műszaki irányítói teendőket látnak el, míg egy négytagú csapat vízhozammérést végez. (MTI)

  • A Duna vízmagassága Komárom-Esztergom megyében péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket: Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771-et, derül ki az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzéséből. A folyó vízszintje Komáromnál két nap alatt 300-ról 550 centiméterre, Esztergomnál 350-ről 500 centiméterre nőtt.

    Tátnál a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert megkezdték a Kenyérmezei- és az Únyi-patak visszatöltésezésének munkálatait, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot. A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésére száz-száz katona váltásokban folyamatosan erősíti és magasítja a gátakat Komárom és Szőny térségében. (MTI)

  • A dunai árvíz miatt csütörtöktől vasárnapig elmaradnak az A38 Hajó programjai. Az pénteken derül ki, hogy a jövő heti rendezvényeket megtartják-e. A fejleményeket a honlapjukon lehet nyomon követni.

  • Prága déli külvárosai jórészt víz alatt vannak, hétfőn délutánra az árvíz elérte Prága belvárosának alacsonyan fekvő részeit is. A Moldva vízhozama meghaladja a 3000 köbmétert másodpercenként, de tovább emelkedik.

  • Elvileg négy órakor kellett volna elkezdődnie annak a sajtótájékoztatónak, amit a katasztrófavédelemmel együtt tart majd Pintér Sándor belügyminiszter, de az esemény egyelőre úszik.

  • „Higgadtan, tettrekészen és felkészülten várjuk az árvizet" – mondta Pintér Sándor belügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a Duna az eddigi legmagasabb vízmagasságot is meghaladva érhet Magyarországra, de a felkészülés rendben halad, mindent megtesznek, hogy az árvíz ne követeljen emberéletet. Az Országos Vízügyi Igazgatóság végzi a feladatok koordinálását, a munkákban a katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség, önkéntesek, jelentette be Pintér. Mint mondta, rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom megyékben.

    Hajózási tilalmat is elrendelnek majd, meghatározott területeken lezárják a tömegközlekedést és az utakat is. Térképekkel jelzik, melyik utakat zárják le. Az Országos Műszaki Irányító Törzs négyóránként ad ki tájékoztatást holnap reggelig, de onnantól akár óránkénti tájékoztatásra is áttérhetnek. Várhatóan 18-20 napig tarthat, amíg levonul az ár a magyarországi szakaszról.

  • A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is készültségbe helyezte magát: három gépjárművvel Győrben segítik majd a munkát, és 24 órás ügyeleti rendszerbe osztotta be munkatársait, feltöltötte élelmiszer készletét.

    Báthy Györgyi, a Máltai Szeretetszolgálat nyugat-dunántúli regionális szervezetének titkára arról számolt be, folyamatos kapcsolatban állnak a katasztrófavédelem ügyeletével, járműveik az első hívásra indulnak a veszélyeztetett szakaszokra.

  • A Római partnál kedd reggel elkezdik lezárni a Királyok útja - Nánási útnál az elsőrendű védvonal úgynevezett kapuit, tíztől leáll a tömegközlekedés, mondta Tarlós István főpolgármester. Arra kérnek mindenkit, hogy vigyék el az autóikat a Római parti hullámtérről. Kedden a Margitszigetre is elkezdik kiszállítani a homokot, szerdán pedig a Margint híd védelmét is megkezdik homokzsákokkal. Csillaghegy térségében előfordulhat, hogy kisebb evakuálásra lesz szükség. Ez legrosszabb esetben 100-200 embert érinthet, ha valóban meghaladja az eddigi legmagasabb budapesti árszintet a víz magassága.

  • A rendkívüli sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a készenléti rendőrséget jelölték ki a védekezéssel összefüggő plusz feladatok elvégzésére. „A készenléti rendőrség állománya ennek megfelelően készenlétben van" – hangzott el. A honvédségnél is elrendelték a készenlétet, a katonák az emberek, állatok mentésében is részt vesznek majd. Kedd reggel kezdik meg a munkát Komárom-Esztergom megyében, ahova kétszáz katonát küldenek a gátak megerősítéséhez. Az Országos Mentőszolgálatnál is készenlétet rendeltek el, az érintett szakaszokhoz más megyékből is átirányíthatnak embereket.

  • A Tahitótfalu nevű Facebook-csoportban előkerült a téma, hogy "valahol Horány vagy Szigetmonostor környékén van aláaknázva a gát", amit berobbantanak, hogy ezzel tehermentesítsék a fővárosi védvonalat. Ha megszólalnak a szirénák, egy órája van mindenkinek csomagolni és elmenekülni a robbantás előtt, pletykálják a helyiek. Nos, az Origóra hivatkozva az oldal látogatóit megnyugtatják, robbantásról szó sincs. A gátak átvágása nem szerepel és soha nem is szerepelt a védekezési tervekben.

  • A budapesti városnéző sétahajó kivételével hétfőtől bizonytalan ideig nem közlekednek a fővárosból induló, illetve oda érkező személyszállító kiránduló vízi járművek a Duna magas vízállása miatt - közölte az üzemeltető Mahart PassNave Személyhajózási Kft. a honlapján. A Budapest és Bécs között menetrendszerűen közlekedő nemzetközi szárnyashajó helyett június hétfőtől csütörtökig autóbusszal szállítják az utasokat, az árvíz elhúzódása esetén a jövő héttől törlik a járatot.

    Hétfőtől határozatlan ideig sem Esztergomba, sem Szentendrére nem járnak a kirándulóhajók, míg a zenés-táncos esti sétahajók, illetve a Vigadó  tér és a Margitsziget között közlekedő sétahajók szerdától nem indulnak el a magas vízszint miatt.  Szombaton és vasárnap a Budapest-Visegrád-Esztergom vonalon egyébként menetrendszerűen közlekedő szárnyashajókkal sem lehet majd utazni, mint ahogy töröltek egy június 8-i solti szárnyashajóprogramot is.  A Duna Corso városnéző sétahajó egyórás programjára egyelőre válthatók jegyek - olvasható a személyhajózási cég honlapján. (MTI)

  • Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) szakemberei is segítenek a dunai árvíz elleni védekezésben. A miskolci központú igazgatóság védelemvezető-helyettese, Csont Csaba elmondta, csaknem száz műszaki szakembert vezényeltek a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszához. Az Émvizig munkatársai az elmúlt években felkészültségüket már bizonyították a Tiszán, a Sajón és a Hernádon levonuló árvizek elleni védekezésekben - tette hozzá. (MTI)

  • A vízügyi szolgálat négymillió homokzsákkal készül, várhatóan 4-5 ezer ember vesz majd részt a védekezésben, és ellenőrizték az informatikai rendszer működőképességét is. A vártnál több eső esik a Vág vízgyűjtőterületén, az előrejelzések szerint a vízállás minden felső-dunai szakaszon eléri majd az eddigi legmagasabb szintet, de Komáromnál meg is haladhatja azt. Budapesten kivitelezési munkálatok miatt több helyen meg lettek bontva a védvonalak, de ezeket lezárták. Pénteken Szigetköznél, szombaton Budapesten tetőzhet a Duna, de a védekezési időszak 18-20 napja alatt folyamatos lesz a készültség, mondta Molnár Béla vízügyi főigazgató a sajtótájékoztatón. Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest térségében lesz a legsúlyosabb a helyzet.

  • Először került be magyar csapat a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj döntőjébe, a fődíjért a Global Water Partnership (GWP) Magyarország által szervezett magyar verseny győztese, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csapata indulhat. A háromfős csapat szeptember 1-6. között képviseli majd az országot a Víz Világhetén Stockholmban, ahol angol nyelven ismertetik pályázatukat a több mint harminc országból érkező többi csapat társaságában.

  • Ahogy néhány éve, úgy az idén is elöntötte a prágai állatkertet az ár. A gorillák rendőrségi motorcsónakon menekültek, a pilseni állatkertből két tigris is kiszabadult, de befogták őket.

  • Bécset nem fenyegeti veszély a Dunán levonuló rendkívüli árhullám miatt, mondták a helyi hatóságok. Az osztrák fővárosban kedd délután és szerda reggel között várják a Duna tetőzését. A fővároshoz közeli Klosterneuburg Duna-parti üdülőtelepét már vasárnap kiürítették. A Klosterneuburg és Bécs között fekvő Kahlenbergdorfnál is kiönthet a Duna, de magában a fővárosban nem számolnak elöntésekkel. A Bécs szempontjából mérvadó, korneuburgi mérőállomáson másodpercenként 8180 köbméter vízhozamot mértek, tízezer köbméterig nőhet ez az érték, ez megegyezik majd az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es árvízkor mért mennyiséggel. (MTI)

  • A Napi Gazdaság által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint tragikus. Sok helyen nem elég magas, máshol nem elég széles, a legtöbb helyen viszont elöregedett.

  • Aggódó levelet kaptunk, amelyben olvasónk a vámosszabadi határátkelőhely ideiglenes lezárásáról érdeklődött. A Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei védelmi bizottságok döntöttek a vámosszabadi  határátkelőhely átmeneti lezárásáról, a rendőrségtől megtudtuk, hogy a határátkelő még nincs lezárva, ahogy az ár indokolttá teszi, akkor rendelik el a bezárást. Ez a hét második felére várható.

  • Több körzetben emelte az árvízvédelmi készültség szintjét az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Este hat órától a Dunán Esztergomnál, Komárom és Almásfüzitő térségében, továbbá a Mosoni-Duna és a Rábca térségében Kunszigetnél és Abdánál elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Hasonló intézkedés lépett életbe a Rába mentén Ikrény és Rábapatona körzetében, a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon, valamint Mérgesnél. (MTI)

  • Felhúzzák a szentendrei mobilgátat

    Információink szerint elkezdték felépíteni a mobil elemekből a szentendrei mobilgátat. A gát összerakása körülbelül nyolc órába telik, holnap reggelre biztosan állni fog.