Talán most nem vágja ki Kövér Szanyit

2013.06.03. 12:31

Az utolsó előtti parlamenti héten talán sikerül eljutnia a felszólalásig Szanyi Tibornak. Harrach folytatja a napirend előtti altatást, a Jobbik meg a narancsbárók elleni szélmalomharcot. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Országyűlés 2013. évi tavaszi ülésszakának utolsó előtti munkahete következik, ennek ellenére a képviselők az előzetesek alapján nem vetik bele magukat túl nagy energiával a szokásos hétfői vitákba. Akiben mégis buzog az energia, azt tuti le fogja hűteni Harrach Péter, aki napirend előtt a nemzeti összetartozás napjáról fog elmélkedni néhány percet. A többi napirend előtti felszólalót nézve megállapíthatjuk, hogy Rogán Antal arról beszél majd, miért sikeres a kormány, az ellenzéki Lukács Zoltán és Volner János pedig arról, miért sikertelen.

  • A parlament várhatóan ma fogadja el, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a Btk.-ban. Ertsey Katalin független országgyűlési képviselő a Facebookon arról írt, megkérdezte Pintér Sándor belügyminisztert, hogyan készíti fel a rendőrséget a törvényi változásra:

    "Itt ülök az Alkotmányügyi bizottság ülésén és várom, hogy a CSBE törvényhez benyújtott zárószavazás előtti módosítónkat tárgyalják. (Az intézményen belüli bántalmazók körének kiterjesztéséről szól a javaslat.) Miközben várakoztam, megkérdeztem az épp folyó belügyminiszteri meghallgatás körében Pintér Sándort, hogy mire alapozza azt a kijelentését, miszerint Európa egyik leghatékonyabb rendőrsége a mienk. Bizonyára nem osztja ezt a nézetét az a 77 nő, aki évente meghal családon belüli erőszak következtében, mint ahogy erről hetente kapunk híreket. Megkérdeztem, hogyan készülnek a BTK ma elfogadandó önálló tényállásra, milyen intézkedéssorozatot rendelt el, hogy felkészüljenek a családon belüli erőszak jogalkalmazójaként az új BTK-ra. A válaszában közölte, hogy a csbe elkövető 25%-ban nők, és hogy képzéssel készülnek."

  • Az interpellációk sorát Hiller István nyitja, aki a "Klebersberg Intézetről" címmel kérdezi az EMMI-t; azt még nem tudjuk, hogy a tanszervezettel van baja, vagy a Klebelsberg Kultúrközpont Bogyó és Babóca bábkiállítsában fedezett fel szélsőjobboldali motívumokat. Reméljük Szanyi Tibor elég sok udvarias fordulatot tett bele "Nyulak és nyúlások" címre keresztelt interpretációjába, talán így nem fogja visszadobni azt Kövér László. Pál Béla a "Miért nem ismerik be végre, hogy beteg gyerekektõl vették el eddigi támogatásaikat?" cím alapján várhatóan valami szörnyű, rémítő víziót fog felvillantani interpellációjában, Burány Sándor pedig már a föld- és trafikügyek utánra tekint, kíváncsiak vagyunk, szerinte mi lesz a következő Nagy Botrány.

  • A Jobbiktól Szávay István a koszovói szerb autonómiával példálózva a vajdasági magyarok autonómiájáért való lobbizásra szólítja fel a kormányt, méghozzá erősen; Kepli Lajos a rezsicsökkentés KKV-s veszteseiről kérdez, Magyar Zoltán pedig folytatja Don Quijote-i harcát a fideszes "narancsbárók" ellen.

  • A függetlenek között ülő DK-s Varjú László és Molnár Csaba a nem olyan nagyon nehezen kitaláhatú témájú "Kié a dohány?" interpellációval igyekszik megszorongatni Orbán Viktort, aki azonban valószínűleg házszabályi lehetőségeit kihasználva lerázza magáról a válaszadást. Egyébként mi nem igazán értjük, a múlt heti azonnali kérdések során az ellenzéki pártok miért nem próbálják a trafiküggyel megszorongatni a miniszterelnök tö... a miniszterelnököt.

  • de Balázs József eheti alkotásán megakadt a szemünk. A fideszes képviselő ugyanis azt az elképesztően izgalmas kérdést teszi fel, hogy a fenébe lehetett akkora istencsászár a kormány, hogy képes volt a harmadára csökkenteni a költségvetési hiányt.

  • Lukács Zoltán kezdi a napirend előtti felszólalásokat, a szocialista politikus szerint eddig nem lehetett érteni, a kormány miért tartotta magát családbarátnak, de most már Ángyán József híres nyilatkozata óta lehet tudni, hogy ez a családbarátság valójában a "nagy maffiacsaládok"-kal való összefonódást jelenti. Lukács még legalább tízszer megismétli a "maffiacsaládok" kifejezést.

  • Lukács, legalábbis Soltész Miklós államtitkár szerint. Azért úgy tűnik, a Fideszből kibeszélő Ángyán vádjai túl súlyosak ahhoz, hogy az államtitkár akár egyetlen félmondatban is kitérjen rá, ezért inkább elhadar néhány viszontközhelyet: Libatenyésztők öngyilkosságba hajszolása, Nokiás-doboz, börtönfrakció, lecserélhető feleségek.... Mi már most lefagytunk, pedig épp csak elkezdődött az ülés.

  • A jobbikos képviselő a foglalkoztatottsági adatokat elemezve azt mondja, nevetséges, hogy a kormány még a heti egy napnyi munkát vállaló embereket is lelkesen begyömöszöli a foglalkoztatás bővülését alátámasztó adataiba. Volner egy papírlappal integetve mutatja be, hogy a gazdasági növekedés üteme hátulról negyedik az Unióban, a régiós versenytársakhoz képest pedig még mindig nálunk a legmagasabbak az adók.

  • Sőt, a KSH sem, mely uniós szabványok szerint készíti kimutatásait. Az államtitkár is belenéz egy papírlapba, és mond egy másik statisztikai adatot, ami természetesen arról szól, hogy bővült a foglalkoztatás. Sőt, lapozás után előkerül egy olyan mutató is, ami szerint "mutatkoznak olyan jelek", miszerint kijutottunk a recesszióból. Az adószintről Cséfalvay is elmondja, hogy magas, de nem magasabb, mint az eddigi két-három évben. De a regionális összehasonlítást torznak tartja, mert a Visegrádi Négyek többi tagjánál sokkal alacsonyabb az államháztartási hiány.

  • Kövér László óriási hírrel szakítja félbe az ülést, és köszönti a Szená-torok képviselői kórus meghívására érkezett határon túli énekkarok képviselőit.

  • Harrach Péter elővezet egy rettentően ostoba múltbarévedést, melynek eszmei lényege a következő: Trianon annak ellenére következett be, hogy 1914-ben óriási volt a "társadalmi béke". Végülis ezt a nosztalgiát csak Jászi, Ady és úgy általában a századforduló összes valamirevaló gondolkodója cáfolja. Harrach minden nemzeti tragédia ellenére is int minket a "bussongástól", szerinte a jövőre kell gondolni. Igen.

  • Harrachnak Rétvári Bence válaszol, aki egy kicsit elviselhetőbben mondja el, amit az MTI-vonalról tájékozódó fideszesnek tudnia kell Trianon politikai üzenetéről. Persze azért itt is előkerül a kettős állampolgárság elutasítsa miatt "nemzetellenes" Gyurcsány Ferenc, viszont kap egy-két dicsérő szót a saját korábbi nézeteihez képest az ügyben "pozitív" fordulatot vett MSZP. Rétvári szerint június 4. a kormánynak köszönhetően három éve már nem gyásznap, hanem az összetartozás napja.

  • Előbbi a túlzottdeficit-eljárás, utóbbi az ebből való kikerülés. Ráadásul ezt Rogán szerint nem megszorításokkal, hanem igazságos közteherviseléssel értük el. Sőt, szerinte Volner téved, mert az adók is csökkentek. Sőt, van rezsicsökkentés is! A kormány jobban teljesít, na!

  • "Magyarország önerőből is képes az Európát sújtó recesszió közepette gazdasági növekedést elérni". De azért Varga Mihály érezhetően nagyon szeretné, ha végre a hitelminősítők is javítanának egy kicsit a besorolásunkon.

  • Hiller István szerint a Klebersberg Intézményfenntartó Központnak több alkalmazottja van, mint a honvédségnek vagy a MÁV-nak, kisgömböcként folyamatosan dagad, mert még azokat a feladatokat is bekebelezi, melyeket helyben kéne megoldani. Igaz e, hogy még több jogosítványt és még nagyobb hatáskört akar magának a KLIK? - kérdezi a szocialista politikus.

  • Hoffmann Rózsa szerint nem nőtt az intézmények száma, hiszen a KLIK felállítása tulajdonképpen csak átszervezésnek minősíthető. Ráadásul végéhez közeledik az oktatás átalakítása, ezért nem várható további feladatbővülés - mondja el rettentő körülményesen az államtitkár. Hiller viszontválaszában hiába mondja el többször, hogy "nemúgyvanhogy", mégsem az ő véleményét támogatja a parlamenti többség.

  • Előzetesen elkönyveltük, hogy a Jobbik vezérszónoka a kormány fogyasztói hazafisága ellen fog tiltakozni. Hiszen Novák Előd tegnap kikelt az ellen, hogy a kormány "Medgyessy Péter és Alföldi Róbert" szintjére süllyedt, és "ennél még az is jobb volt, amikor 1990-ben a Fidesz kivonult az Országgyűlésből, a Trianonról való egyperces néma megemlékezésről". Sőt, a párt még a méltán népszerű Barackfát is kipécézte magának, a langyos tartalom helyett Varga B. Tamás kemény revíziós szöveget kerekített a dalocska alá.

  • Magyar Zoltán a kormány becsületébe vágó csapással indít: Azt állítja, a földkérdéssel bebizonyosodott, hogy a Fidesz valójában az SZDSZ örököse, mivel mindig a külföldi érdekekre hivatkozva zárja el a lehetőségeket a magyarok elől. A Jobbikos képviselő szerint a kiskapuktól hemzsegő földtörvény csak egy kérdést vet fel: A Fidesz vajon az oligarchák csapdájában vagy az oligarchák szolgálatában áll?

  • A Jobbik nem olvasta a földtörvényt - állítja Budai Gyula, aki pedig nagyon várta a szakmai javaslatokat, ezért látványosan csalódik a Jobbikban. A rettentő mellébeszélés miatt figyelmünket az államtitkár helyett inkább a mögötte ülő Harangozó Tamás köti le, aki üveges tekintettel bámul a semmibe, de ujjaival közben boszorkányos ügyességgel légzongorázik.

  • Balázs József egy múlt heti fideszes öninterpellációt olvas fel, erről az árulkodik, hogy folyamatosan jövő időben beszél a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről. Hogy egyébként miről van még szó? Hát arról, hogy a kormány jobban teljesít!

  • A szocialista ikon az előző heti kényszerű hallgatást követően mindennel odacsap Orbánnak: trafikmutyi, Margitsziget "elragadása", ócska Alaptörvény, hétköznapi tolvajtempó, közismert handabandázás... alig bírjuk jegyzetelni a szóáradatot. Szanyi azt sejteti, hogy a füstbe ment sukorói kaszinóváros gazdái netán Budapesten szeretnének majd szakítani, és erről állítólag egy budapesti világkongresszuson is szó esett (na vajon melyiken?).

  • Szanyi felszólalásának a végét elegánsan a képviselő mikrofonjának elnémításával jelzi. A megszólított Orbán helyett persze Rétvári Bence válaszol, aki megköszönte Szanyinak, hogy véleményét beintés helyett tagolt szavakba öntötte. Rétvári szerint a sukorói sötét ügyekre Szanyi Tibor jobb válla mögött találja meg a megoldást.

  • A képviselő szerint inkább azzal a 20 milliárd forinttal számoljanak majd el, amit a kieső iparűzési adóval vonnak majd el a kerülettől.

  • A jobbikos képivselő szerint a Vajdaság is meríthetne a koszovói szerbek példájából, akik autonómiát küzdtek ki magukat, miközben a délvidéki magyar politikusok hallgatásba burkolóznak, kivéve az egy ottani radikális pártot. A külügy meg csak a jószomszédi viszonyt mantrázza, ami már unalmas.

  • Németh Zsolt államtitkár igazi diplomataként háromszintű autonómiáról beszél, amit a magyar kormány régóta épít, meg az autonómiák megvalósulásáról. Nem ez tesz jót az ottani magyaroknak és nem a konfliktus élezése? - kérdezi Szávaytól.

  • válaszolja Szávay Németh Zsoltnak. Abban igaza van, hogy lényegi választ nem kapott, de a Ház elfogadja a választ.

  • A határon túli magyar egyházak miért nem kaphatják vissza a korábban elkobzott nagy értékű levéltári anyagaikat, köztük az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködő papokról szóló dokumentumokat, kérdezi a KDNP-s Kalmár Ferenc András. Rétvári Bence válasza szerint Romániában az iratok visszaszolgáltatásáról szóló törvényt az ottani alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte. A magyar fél mindent megtesz az ottani egyházak érdekeinek érvényesítéséért, a héten Bukarestben ismét tárgyalnak a restitúcióról.

  • A Demokratikus Koalíció tüzérei, Varjú László és Molnár Csaba kilőtte a trafikmutyis lövedékeket. Varju László szerint ha azt mondják, hogy százas nagyságrendben nyertek baloldali pályázók, vajon honnan tudták ezt, ha nem onnan, hogy az elbírálásnál nézték a jelentkezők politikai hovatartozását. A DK képviselőknek kiküldött leveleire eddig egyedül Bús Balázs válaszolt, ő volt hajlandó írásba adni, hogy semmi szerep nem volt a mutyiban.