Kisokos nagy árvizek esetére

2013.06.04. 16:20
Mielőtt hasznos sms-sel bombázná a belügyminisztérium, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összegyűjtötte a tennivalókat árvíz esetére.
  • Ha jön az ár, akkor készítsen elő zseblámpát, elemes rádiót, mobiltelefont, illetve ezekhez tartalék elemeket és akkumulátorokat.
  • Szerezzen be megfelelő védőruházatot: gumicsizmát, vízhatlan ruhákat, kesztyűt.
  • Az udvarról vigyen be a lakásba minden olyan dolgot, amit a víz elsodorhat, vagy amiben kárt tehet.
  • Értéktárgyait, háztartási eszközeit vigye fel a padlásra, illetve az emeletre, vagy szállítsa el.
  • Ha van rá lehetősége, segítsen a szomszédainak, ismerőseinek, vagy jelentkezzen a hatóságoknál önkéntesnek.

Sekély víz, szakadt vezeték

A húszcentis víz is veszélyes lehet, képes ledönteni az embert a lábáról, ezért egy ilyen, sekélynek tűnő hömpölygő vízen se kísérelje meg az átkelést, legalábbis ne vágjon neki egyedül. Autóval már egy 30-40 centiméteres sodráson sem javasolt áthaladni, mert a kocsi leállhat.

Külön veszélyt jelenthet a leszakadt villanyvezeték. Ennek közelében semmiképp se menjen a vízbe, mert életveszélyes!

Ha jön a kitelepítés

Készítsen elő egy könnyen szállítható, legfeljebb 20 kiló súlyú csomagot, feltüntetve rajta a tulajdonos nevét. A csomagban legyenek benne a személyi okmányok, értéktárgyak, készpénz, bankkártya. Tartalmazzon két- három napi élelmiszert -konzerv, nem romlandó élelmiszer-, egy liter ivóvizet, az évszaknak megfelelő lábbelit, felsőruházatot, fehérneműt, tisztálkodási eszközöket, rendszeresen használt gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket (a gyógyszerérzékenységet jelezni kell), takarót (esetleg hálózsákot, gumimatracot), hordozható rádiót, és megnyugtatásul a gyermek kedves játékát.

Mielőtt kényszerűen elhagyja otthonát, zárja el víz- gáz-, elektromos vezetéket. Csukja be az ablakokat, az ajtókat kulccsal zárja be. A kályhákban, tűzhelyekben égő tüzeket oltsa el. A megadott gyülekezőhelyet lehetőleg gyalog közelítse meg, a kijelölt útvonalon. Csoportosan közlekedjen, hogy segíthessenek egymáson.

Ne hallgasson rémhírekre, ne terjessze azokat – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Mindenkinek eldöntheti, hogy a kijelölt befogadásra helyre vagy rokonokhoz, ismerősökhöz megy. A gyermekekre, idősekre és betegekre különösen oda kell figyelni.

A gyülekezőhelyen be kell jelenteni a mozgásképtelen betegeket, akiket a mentő egységek szállítanak el, de magukra hagyni őket nem szabad. Ne veszélyeztesse senki az életét a család értékeinek védelmével, mert a hátra maradt ingatlanok, egyéb vagyontárgyak őrzését a rendőrség, polgárőrség, őrző-védő szervezetek végzik.