Pénzszállító kifosztását segíthette rendőr

2013.06.05. 16:33

Fegyveres rablásban bűnsegédként való közreműködéssel vádolja az ügyészség azt a rendőr főtörzsőrmestert, aki a gyanú szerint 2010 októberében Kaposváron segített ismerősének egy postai pénzszállító autó ellopásában.

A szerdán ismertetett vádirat szerint K. László saját autójával szállította az egyik kaposvári kisposta parkolójába régi ismerősét, a másodrendű vádlottként szereplő K. Zoltánt. A férfi egy pisztollyal fenyegetőzve megszerezte az oda érkező értékszállító postásautó kulcsát a sofőrtől, és a járművel elhajtott a város egy másik pontjára, a rá váró rendőrhöz.

Az autóban mintegy 50 millió forint volt. Mivel az egyik pénzkazetta felfeszítésekor felrobbant a benne lévő festékpatron, így nagyjából 30 millió forintot nem tudtak megszerezni a rablók.

A két férfit a rendőrség másfél évvel a bűncselekmény után, tavaly áprilisban vette őrizetbe, K. László azóta előzetes letartóztatásban van, K. Zoltán pedig csalás miatti börtönbüntetését tölti.

A gyanúsítottak tagadták, hogy egyáltalán tudnának a bűncselekményről, később egymásra vallottak, az elsőrendű vádlott végül tavaly szeptemberben minden addigi vallomását indoklás nélkül visszavonta.

A főtörzsőrmester a nyomozóknak még azt állította, nem tudta, hogy ismerőse mit követett el, ő csak alkalmanként fuvarozta, így a rablás napján is. Társa viszont azt hangoztatta, hogy nem állt érdekében pénzszerző bűncselekményben részt venni, hiszen jól működő autóértékesítő és szervízelő vállalkozása és egy lakás eladása miatt mindig volt elég pénze. Ő fizette a rendőrrel közös horvátországi nyaralásukat is, hónap végén gyakran adott neki pénzt, még az autóvásárláshoz is kapott tőle 300 ezer forintot, amit nem fizetett vissza.

A bíróság két hét múlva tanúmeghallgatásokkal folytatja a tárgyalást.