56 százalék szeretne kormányváltást

2013.06.06. 12:05

A Medián friss felmérése szerint kezd felpörögni a szavazói aktivitás: két és fél éves hullámvölgy után ismét  50 százalék a választási részvételüket biztosnak gondolók aránya. A pártpreferenciával nem rendelkezőké másfél éve nem látott szintre, 33 százalékra csökkent. A pártválasztók csoportja 5 százalékponttal nőtt, főleg a Fidesz és az MSZP javára.

2abra20130604.png
Fotó: Medián

Összességében nem volt számottevő változás a pártok támogatottságában. Továbbra is a Fideszé a legnagyobb szavazói bázis, a teljes szavazókorú népesség 29 százaléka szavazna rájuk. A választások közeledtével nő a biztos szavazók jelentősége: májusban az ő körükben a Fidesz támogatottsága 45 százalék, míg a Jobbikon kívüli ellenzéki erők együttes támogatottsága 40 százalék.

Csak minden harmadik válaszadó örülne annak, ha a jövő tavaszi választások után a Fidesz kormányozhatna tovább, ez nagyrészt egybeesik azzal a 31 százaléknyi válaszadóval, akik az Orbán-kormány eddigi munkáját jónak értékelik.

Az emberek nagy többsége, 56 százalék azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás lenne. A csoportot megosztják a lehetséges ellenzéki vezérek, a legtöbben Bajnai Gordont tartják a legalkalmasabbnak, de Mesterházy Attila is egy hajszállal följebb került.

Bajnait a kormányváltók 35 százaléka tartja megfelelőbbnek az ellenzék vezetésére és 37 százalék miniszterelnöknek, míg az MSZP-elnököt alkalmasabbnak vélők aránya 30, illetve 29 százalék. Érdekes, hogy ehhez képest a politikusok népszerűségi listáján Mesterházy egy ponttal Bajnai előtt áll, azaz ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus.