Áder: a szerencsefaktorral is kalkulálni kell

2013.06.07. 12:16

Heroikus küzdelem folyik a gátakon – jelentette ki Áder János köztársasági elnök pénteken, miután megtekintette a védekezést a Szigetköz legveszélyeztetettebb területén, Győrújfaluban.

Áder János elmondta: szakemberek közlése szerint akár egy hétig is eltarthat a védekezés, amelynek során nem a gátak magasságáért, hanem azok állékonyságáért folyik a verseny. Az államfő a védekezésben részt vevők számára utalva azt mondta, "ennyi ember fér fel a gátra".

"A gát magasságával biztosan nem lesz baj", olyan, Nyugat-Európából az elmúlt napokban sugárzott képeket, hogy a töltés koronáján átbukik a víz, Magyarországon nem lehet majd készíteni – fogalmazott. Áder János hangsúlyozta, hogy megfelelő logisztikával, katonai szervezettséggel folyik a védekezés, az itt dolgozó vízügyi szakemberek és katonák meglehetősen komoly tapasztalatokkal rendelkeznek. Nem ez az első árvíz, amelyet végigcsinálnak, így szakértelemből, szaktudásból, szorgalomból, nekibuzdulásból, emberi erőfeszítésből, de technikai eszközből sincs hiány - fűzte hozzá.

Az államfő szerint ugyanakkor minden ilyen esetben a "szerencsefaktort" is kalkulálni kell. "Lehet kritikus helyzet, aki ezt nem mondja, az – azt gondolom –, hibát követ el, megtéveszti az embereket. De pánikra semmi ok nincs, és most a szakemberek azt mondták, hogy úgy érzik, most nyerőre állnak, ezt a csatát meg fogják nyerni" – mondta a köztársasági elnök.