Aláírásokat gyűjtenek a szülők az iskola melletti dohánybolt ellen

2013.06.07. 15:21

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a szülők a II. kerületi Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban, mert júliusban az iskola közvetlen közelében Nemzeti Dohánybolt nyílik. A trafik az iskola tőszomszédságában, az attól mindössze 5-10 méterre lévő CBA-ban lesz.

A szülők nyílt levelet írtak Láng Zsolt polgármesternek. Ebben azt kérik, hogy a trafik létesítési jogát a CBA tulajdonosi kör egy másik, nem az iskola  közvetlen közelében található boltjába helyezzék át. Bár az iskola szomszédságában álló CBA-ban eddig is árultak cigarettát, a szülők szerint júliustól jelentősen megnő majd a forgalom, mert akkortól már csak kevés helyen lehet dohányt venni.

A dohányosok nagy része pedig valószínűleg a vásárlás után azonnal rá is gyújt a bolt előtt és az iskola mellett.

A szülők szerint ez kifejezetten káros példát mutat majd a gyerekeknek. A levélben azt írják, hogy mivel a dohányboltban például jégkrémet is lehet majd venni, nőni fog "a cigaretta csábításának kitett expozíció, azaz a dohány és a dohánybolt, mint pozitív tudatalatti kapcsolat" épülhet ki a gyermekekben. A szülők attól is tartanak, hogy ha lazulnak a kezdeti ellenőrzések, egy idő után a 18 év alattiaknak is el fognak adni cigarettát.  

A szülői kezdeményezés a múlt hét elején indult. Kezdetben az iskola vezetése is támogatta az aláírásgyűjtést. Az íveket az iskola portáján tették ki az igazgató belegyezésével. Két nappal később azonban váratlan fordulat történt: az iskola vezetése azt kérte a szülőktől, ne az iskolában kampányoljanak. A szülők nem tartják kizártnak, hogy az igazgatót felsőbb helyről állították le.

Megkerestük az ügyben az iskola igazgatóját, aki kérdésünkre röviden csak annyit mondott: ez kezdettől fogva csak egy szülői kezdeményezés volt, az iskolának ehhez nincs köze. Hajnissné Anda Éva, a 2. kerület tankerületi vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy az igazgatóval konzultálva úgy látták: a trafikok ügye átpolitizálódott, ezért szerencsésebb, ha az aláírásgyűjtést az iskola falain kívül végzik a szülők. Szó sincs ugyanakkor arról, hangsúlyozta Hajnissné Anda Éva, hogy ő vagy az iskola igazgatója "betiltották" volna az aláírásgyűjtést.

Az ügy a kerületi képviselő-testület múlt csütörtöki ülésén is szóba került. Kovács Márton, a Párbeszéd Magyarországért képviselője napirend előtt tette szóvá a polgármesternek és a jegyzőnek, hogy nem szerencsés az iskola közvetlen közelében cigarettát árulni. Ő is úgy látta, hogy ez rossz példa a gyerekek felé, és arról érdeklődött, lehet-e tenni valamit ez ellen.

Kovács Márton az Indexnek elmondta: kérdésére a Fidesz országos kommunikációjából már ismerős választ kapta. Az iskola melletti CBA-ban eddig is árultak dohányt, a kerület vezetésének álláspontja szerint azonban júliustól ezt sokkal szabályozottabb körülmények között teszik majd, és 18 éven aluliak be sem léphetnek az üzletbe.

"A polgármester egyelőre semmilyen levelet nem kapott a szülőktől. Ha érkezik ilyen, kivizsgálják a kérdést és az illetékes helyre továbbítják" – mondta az Indexnek Balaton Balázs, a kerület sajtóreferense. A kerület vezetése minden szülői panaszt meghallgat és igyekszik segíteni is, hangsúlyozta Balaton, de megjegyezte, nem biztos, hogy ebben az ügyben ők az illetékesek. Az iskolák ugyanis már állami fenntartásba tartoznak, mint ahogy a dohánykoncessziók kiosztása és a dohánykereskedelem ellenőrzése is állami feladat.

Úgy tudjuk, a szülők a napokban akarják átadni petíciójukat a polgármesternek, amelyhez már 150 aláírást gyűjtöttek. Az egyik szülő törvénymódosítást is szeretne kezdeményezni. Míg ugyanis alkoholt az iskolák vagy a kórházak bejáratától számított 200 méteres távolságon belül nem lehet árusítani, jelenleg nincs olyan jogszabály, ami tiltaná a cigaretta eladását az iskolák közvetlen közelében.

Nem a Budenz József iskola az egyetlen, amely mellett dohánybolt nyílik. A sajtóban megjelent hírek szerint hasonló a helyzet Kismaroson és a XI. kerületben is.

A II. kerület egy másik CBA-jánál egyébként a korábbi biobolt egy részét alakítják át dohánybolttá: a vegyszermentes zöldségek mellett majd cigit is lehet venni.