Izzott a forródrót Bajnaiék és Mesterházy között

2013.06.08. 15:22 Módosítva: 2013.06.08. 15:36

Az Index információi szerint nagyon lesújtó véleményt alkotott az Együtt 2014 elnöksége az MSZP-ben erősödő megegyezés ellenes irányvonalról. A hét elején írtunk arról, hogy a szocialisták lényegében eldöntötték, hogy a párt elnökét, Mesterházy Attilát fogják megnevezni a következő választás miniszterelnök-jelöltjének.

Az MSZP-s vezetésben túlerőbe kerületek azok, akik azt szeretnék, ha nem várnának a Bajnai Gordonnal való megegyezésre.

Úgy tudjuk, a cikk megjelenése után hitelen megélénkült a hetek óta alig csordogáló kapcsolat a két párt között. Bajnai az áprilisban felállított forródróton hívta Mesterházyt, hogy magyarázatot kérjen. Az MSZP-elnök szerdai nyilvános fellépésén némileg engedett az Együtt 2014-nek, és azt hangoztatta, hogy továbbra sem állnak le a közös miniszterelnök-jelöltről, a listákról és a közös képviselőjelöltekről szóló tárgyalásokkal, de hozzátette: a versengés létezik a miniszterelnök-jelölti posztért közte és Banai Gordon között, és természetesen vállalná a miniszterelnök-jelöltséget a 2014-es választásokon, ami 110 százalékos elhatározása.

Két nappal később az Együtt 2014 elnöksége megtárgyalta a kormányfőjelöltséggel kapcsolatos vitákat, és meglehetősen lesújtó véleményt fogalmazott meg az MSZP-ről és elnökéről.

Bajnaiék szerint az MSZP viselkedése egyértelműen a Fidesz malmára hajtja a vizet, hiszen a közvélemény-kutatások szerint egyedül csak feleannyi támogatója van, mint amennyi egy választási győzelemhez szükséges lenne. Ráadásul a népszerűségi mutatói nagyjából azon a szinten vannak, mint Gyurcsány Ferenc távozásakor.

Az Együtt 2014 szerint az MSZP-nek valóban több támogatója van, de saját kutatásaiból is kitűnik, hogy egyáltalán nem tudott újítani, míg Bajnaiék kevesebb támogatója között 600 ezer új jelent meg.

Az elnökségen az is elhangzott, hogy az E2014 támogatói nem csak újak, hanem a kutatásokból az is kiderült róluk, hogy nem minden áron akarnak győzelmet a következő választáson. A vizsgálatok szerint azért csatlakoztak be Bajnai mellé, mert azt remélik, korszakváltást tud hoznia a magyar politikába, amit úgy fogalmaztak meg: Simicska Lajosnak mennie kell, de nem jöhet vissza Puch László sem.

Az elnökség szerint Mesterházy taktikázásával az összefogás lehetőségét kockáztatja, és úgy viselkedik, mint Orbán Viktor, állandóan taktikázik, és kijátssza egymás ellen a potenciális szövetségeseket.