Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Bajnaira akartak vallomást kicsikarni

2013.06.10. 15:30

A repülőtéri vesztegetés miatt a Fővárosi Törvényszéken zajló tárgyaláson a másodrendű vádlott, a Budapest Airport Zrt. (BA Zrt.) volt jogi igazgatója azt állította, hogy a nyomozásnál Bajnai Gordon miniszterelnökre terhelő információkat vártak tőle a rendőrök. R.-V. Krisztina volt jogi igazgató szerint az eljárás koncepciós, amelynek célja - mint mondta - nem az igazság kiderítése volt. Tagadta bűnösségét, és arról beszélt, hogy nyomozati kihallgatásain 2010 első felében, a választások előtti hónapokban alig esett szó a terhére rótt cselekményekről, de a kihallgatások előtt és után, a védő távollétében a nyomozók egy listát mutogattak neki, és az ott szereplő nevekkel kapcsolatos terhelő információkat kértek tőle azért cserébe, hogy megszüntessék letartóztatását. A listán mások mellett Bajnai Gordon akkori miniszterelnöknek és Veres Jánosnak, a Gyurcsány-kormány pénzügyminiszterének neve szerepelt.

A jogásznő elmondta: visszaeső, erőszakos cselekmények miatt letartóztatott emberekkel zárták egy cellába fél éven keresztül, és a nyomozás egyik vezetője még a házi őrizete alatt is megkereste, hogy a politikusokra terhelő információkat szedjen ki belőle. Ő azt állította, hogy azzal fenyegették, 20 évig nem láthatja a gyerekét.

Sz. György elsőrendű vádlott 2008-2009-ben a BA Zrt. jogi előadójaként, majd a BKV Zrt. jogi igazgatójaként követett el többszörösen minősülő vesztegetést oly módon, hogy közreműködött a két nagyvállalat gazdasági érdekeit sértő, túlszámlázott megbízási szerződések megkötésében, és ezért cserébe több tízmillió forintnyi kenőpénzt kapott.

Az egyik vádpont szerint Sz. György a BA Zrt.-nél közvetlen felettesével, a másodrendű vádlott R.-V. Krisztina jogi igazgatóval 2007 végén, 2008 elején elhatározta, hogy a BA Zrt. által a jogi feladatok elvégzéséért kötött megbízási szerződések alapján ügyvédi irodáknak kifizetendő összegekből jogtalan előnyt kérnek, többnyire a megbízási díj 5-10 százalékát. Ezzel összefüggésben több ügyvéd is a vádlottak padjára került.

R.-V. Krisztina véleménye szerint a 2000-es évek közepén egyszer már privatizált BA újbóli eladásának szándékával függhetnek össze a vele történtek, amire - mint mondta - bizonyítékai nincsenek ugyan, de az időbeli egybeesést beszédesnek tartja.

A másodrendű vádlott arra is felhívta a figyelmet, hogy több ügyvédi iroda nem rajta keresztül került kapcsolatba a BA-val, a megbízási díjak túlszámlázása szinte lehetetlen a cégnél működő szigorú ellenőrző mechanizmusok miatt, a BA pedig a nyomozás során nem kívánt polgári jogi igényt érvényesíteni, mi több, a szóban forgó ügyvédi irodák egy részével továbbra is kapcsolatban van.

R.-V. Krisztina egyelőre nem kívánt válaszolni kérdésekre.

A repülőtéri vesztegetés büntetőpere várhatóan a vádlottak meghallgatásával folytatódik még ebben hónapban a Fővárosi Törvényszéken.