Ma szavazhatnak az új földtörvényről

2013.06.10. 11:07
Összesen 13 előterjesztésről, köztük az új földtörvényről és a kampányfinanszírozásról is dönthet az Országgyűlés a hétfői ülésnapon. Ángyán József korábban azt mondta, ha megszavazzák az új földtörvényt, kilép a Fideszből.

A parlament hétfői szavazásai során dönthet az új földtörvényről. A kormány tavaly júliusban nyújtotta be előterjesztését, amit az Országgyűlés októberben kezdett tárgyalni, majd fél év szünet után idén májusban folytatták megvitatását. A javaslathoz még tavaly több mint 200 módosító indítványt nyújtottak be, ezek közül 70-et Ángyán Bencsik János fideszes képviselővel közösen jegyzett.

A két hete lezárt részletes vitában az ellenzék mellett a fideszes Ángyán József is újfent bírálta a jelentősen átírt indítványt. Elsősorban azt szerette volna elérni, hogy valóban csak a helyben lakók juthassanak a településhez tartozó termőföldhöz.

Az Országgyűlés egy hete jelentős változtatásokat eszközölt a tervezet szövegében. A változtatások egyike, hogy az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmag-előállítók a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak.

A módosítás szerint földet magyar és uniós állampolgárok szerezhetnek. Egy hektárnál többet azonban csak földművesek. Földművesnek azok a magyar és uniós állampolgárok számítanak, akiknek a törvény végrehajtási rendeletében meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti képzettségük van, vagy legalább három éve mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy legalább 25 százalékban a tulajdonukban álló, itt bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagjai.

A kormány álláspontja szerint az új jogszabály lehetőséget ad majd a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdáknak, továbbá megvédi a magyar földet a bel- és külföldi spekulánsoktól, illetve a zsebszerződésektől.

Ángyán kiléphet

Lapunknak Ángyán József fideszes parlamenti képviselő korábban úgy nyilatkozott: ha elfogadják az új, szerinte a kisbirtokosoknak nem kedvező földtörvényt, akkor kilép a Fideszből.

Ángyán úgy fogalmazott: „nincsenek illúziói”, a törvény valószínűleg nem fog kedvezni a családi gazdaságok fejlődésének, így várhatóan a parlament tavaszi ülésszaka után, június végén a kilépés mellett dönt. A politikus a mandátumáról várhatóan nem mond le, független képviselőként folytatja a munkáját, és később sem kíván belépni egyik frakcióba. A terveiről a Fidesz vezetését külön nem tájékoztatta, szerinte a korábbi kijelentései alapján a pártvezetés tisztában van azzal, hogy mire készül.

A kampányfinanszírozásról is szavaznak

Ugyancsak ma szavazhat a parlament arról a indítványról, amely jelentősen átalakítaná a korábbi kampányfinanszírozás rendszerét. A parlament kormánypárti többsége előző héten – eredeti előterjesztését felülírva – elfogadta azt az MSZP-s módosító javaslatot, amely megengedné, hogy a pártok a választás évében, vagyis jövőre is kapjanak működési támogatást.

Fideszes és kereszténydemokrata képviselők előterjesztésükben azt kezdeményezik, hogy a pártok jövőre kizárólag kampányuk fedezésére kapjanak állami támogatást: az egyéni képviselőjelöltek egyenként egymillió forintot, míg a pártok jelöltenként ötmilliót. Ugyanakkor megtiltanák a pártoknak a külföldről érkező adományok elfogadását.