Mindenki azzal fertőtlenítsen, amivel csak tud

2013.06.10. 13:34 Módosítva: 2013.06.10. 13:48

Dr. Paller Judit, megbízott országos tisztifőorvos hétfő délelőtt a Margit hídnál rendezett sajtótájékoztatón azt mondta, amint levonult az ár, megkezdődik a takarítás és a fertőtlenítés, a Duna vize ugyanis veszélyes fertőzéseket hordozhat. „Elsősorban hasmenéses, hányásos tünetekkel járó szalmonellózisra és egyéb bakteriális fertőzésekre lehet ilyen esetekben számítani. A Dunába tisztított szennyvíz kerül, ám a benne lévő fekália a tisztítás ellenére okozhat fertőzéseket” – mondta a tisztifőorvos.

Hogyan fertőtlenítsünk? Tanácsok az ár- és belvíz alól felszabadult helységek lakói számára

Az ÁNTSZ részletes útmutatója a teendőkről itt olvasható.

Ha visszavonult a Duna, az elöntött területekről először elszállítják az iszapot és a homokzsákokat, ugyanis ezek mind veszélyes hulladéknak minősülnek. Ezután a Dunával érintkező területeket lemossák tiszta vízzel, és következhet a fertőtlenítés. Paller Judit azt mondta, hogy „amihez hozzáférünk, azzal kell védekezni.” Az ÁNTSZ és a Védelmi Bizottságok lakossági útmutatókat fognak kiadni, amelyekben összegzik, hogy a lakosság hogyan tudja otthonaikat, lakóhelyük környékét hipóval, Domestosszal, Cillittel, Floraszepttel és minden más háztartási fertőtlenítővel tisztítani.

A közterületek fertőtlenítése természetesen nem a lakosság feladata lesz.

Hasmenés, hányás előfordulhat

A tisztifőorvos külön felhívta a figyelmet arra, hogy a védekezésben résztvevők a saját személyi higiéniájukat illetően tudatosak legyenek, például mossanak rendszeresen kezet, akár hordjanak gumikesztyűt is, és ha hasmenésük lesz vagy hánynak, akkor azonnal forduljanak orvoshoz. A személyi biztonságot jelenleg semmi nem veszélyezteti, a védekezésben résztvevők oltására sincs szükség. „A védekezésben egy személyt kellett eddig a tünetek miatt hazaküldeni, de feltehetően nem a víz fertőzéstől alakult ki nála a betegség, csak gyomorrontása volt” – fogalmazott Paller.

Budapest rendben, Pest megye felkészül

A sajtótájékoztatón Dr. Pesti Imre, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke azt mondta, a fővárosban minden rendben, gyakorlatilag „nincsen semmilyen hír”. Négy centit már apadt a Duna a tetőzés óta, most 887 cm-en áll, az elnök szerint a fővárosban feltehetően szerdára már nyolc méter alá csökkenhet a vízszint.

Este Budapesttől délre, Pest megyei területeken tetőzik majd a Duna, ezért a sajtótájékoztatón Dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke is részt vett, és azt mondta, a megye felkészült az újabb tetőzésekre. Csak Pest megyében négymillió homokzsák tartja kordában a vizet. Összehasonlításként: a 2006-os árvíznél az egész országban összesen volt 200 ezer homokzsák. „Az árvíz miatt összesen 817 ember hagyta el lakóhelyét, közülük csak három személyt kellett rendőri erőszakkal kivinni Nagymarosról, mert már mellig ért a víz” – fogalmazott Tarnai.