Épület került elő a föld alól a Kossuth téren

2013.06.10. 12:43

Módosítják a Kossuth tér átépítésének terveit. Olyan épületmaradványokat találtak ugyanis, amelyeket meg kell menteni, írja az urbanista.blog. Wachsler Tamás elmondta, reményei szerint egy héten belül a technikai részletek is kiderülnek.

kuthaz
Fotó: Wachsler Tamás / Flickr

A blog szerint az Országház Európa első mesterségesen hűtött középülete. Az eddig ismert jeget használó hűtést ráadásul megelőzte egy, a szökőkút hűvös vízpermetét használó rendszer. Ennek maradványai kerültek most elő. Eredetileg két szökőkút légpermete hűtötte le a levegőt, ami az épület alatti alagútban tovább hűlt, így az Országházba már kellemes pincehideg levegő jutott be.

Az 1927-es térrendezésnél a szökőkutakat elbontották, így a vízpermet nem hűtötte tovább a levegőt. Ekkor találták ki, hogy jeget tesznek a Parlament légutaiba. A mostani felújításnál azonban előkerült a téglával kirakott építmény, amit annak idején csak feltöltöttek földdel. Wachsler Tamás a felújítás irányítója elmondta, hogy már felkértek egy tervezőirodát, hogy nézzék meg hogyan lehetne hozzákapcsolni az eredeti tervekhez a most elkerült maradványokat. „Erős szándékunk van arra, hogy felhasználjuk” − mondta Wachsler, hogy ezt milyen módon, esetleg üvegbetonnal lefedve fogják-e kivitelezni az reményei szerint egy héten belül kiderül.

A képen látható fal az egykori alagutat zárja el. A kútház közepén oszlop állt, ami a képen középen látható nagy kőben végződött. Abból indultak a téglából épült boltívek.