Bajnai: Már holnaptól tudnánk kormányozni

2013.06.11. 17:50
Juhász Péter finnyáskodása, Bajnai Gordon Gyurcsány-fóbiája, levágott karok és polipcsápok: hétfő este a Budai Liberális Klub rendezvényének témája a kormányváltás stratégiája volt. A vendéggel, Bajnai Gordon egykori miniszterelnökkel Mihancsik Zsófia újságíró beszélgetett.

Nem volt szerencsés antrém a klubban hétfő este. Amikor a bejáratnál azt mondták, valamennyi pénzt mindenképp fizessek, ha be akarok menni, zavaromban a teljes igazságot mondtam: „Az Indextől jöttem, és egy fillér sincs nálam”. Nem tudom, kit hoztam kellemetlenebb helyzetbe ezzel, mindenesetre a hölgy, egy nehezen leírható, összetett arckifejezéssel a kezembe nyomott egy csekket: ha lesz nálam pénz, ezen fizessek be valamennyit a klub számlájára. Megígértem. Itthon vettem észre, hogy a csekkre az van írva: Klubrádió támogatás.

A beszélgetés egy lakás belső szobájában folyt, de azok, akik nem fértek be, az előszobában kivetítőről nézhették. Végig meghatározó elem volt a beszélgetés hangosítása, mivel az ezzel dolgozó úr próbált egyrészt nem elaludni, másrészt pedig tökéletesen lavírozni a „Nem hallunk semmit!″ bekiabálások és a túlhangosítás miatti gerjedés, búgás között. Változó volt, hogy melyik kerekedett felül.

Az én prioritásom: ember, magyar, demokrata.

„Láttam, hogy tarsolylemezes táska van rajta, rögtön gondoltam, hogy egy nagy magyarról van szó” − mondta Bajnai, mikor az interneten pillanatok alatt elhíresült fotóról kérdezték, amin egy jobbikos képviselő mellett áll homokzsák pakolás közben és szerelmes pillantást váltanak. Mihancsik szerint sokan kifogásolták, hogy a képet ők maguk tették ki. Meg is kérdezte, mi volt a céljuk ezzel.

Bajnai erre azt javasolta mindenkinek, helyesen állítsa be a prioritásait, hogy azok segítsenek eligazodni később az élet különböző helyzeteiben. „Az én prioritásom: ember, magyar, demokrata" − mondta, és hozzátette, ebben az esetben, amikor egy katasztrófát kellett elhárítani, csak az első kettő lépett életbe. Majd elmondta azt is, hogy egyébként a Jobbik szavazóinak nagy részét is meg kell nyerniük. Én megpróbáltam elképzelni a helyzetet, amikor egy Jobbik szavazó behúzza az ikszet Bajnai és az MSZP együttműködésével vezetett szövetségre: nem sikerült. Ez persze nem zárja ki a projekt sikerét, de a Jobbik-szavazóknál egyelőre nem nagyon látni csalódott szavazói tömeget, akik csak arra várnak, hogy egy volt szocialista miniszterelnök új pártjával felszívja őket.

Ügynökkérdés, szabad média, kettős állampolgárság

Bajnai kiemelt néhány fontos kérdést, amiről szerinte mindenképp beszélni kell, különben nem lehet továbblépni: „hiába lesz kormányváltás, ha ezeket nem tisztázzuk, nem lesz korszakváltás is” − mondta. Bajnai szerint például az ügynökkérdés hosszú évek óta mérgezi a politikát és a társadalmat, azt a kommunizmus utolsó karjának nevezte, amit le kell vágni. (karok és csápok levágása egyébként többször is előkerült a beszélgetés alatt). „ Ha a Fidesz nem teszi meg, majd megtesszük mi” − tette hozzá optimistán.

Egy másik téma a média szabadsága, a közmédia kiegyensúlyozottságának fontossága. Bajnai szerint az elmúlt húsz évben ezt nem sikerült megoldani, és ebben baloldali és jobboldali kormányzatok egyaránt sárosak. Bajnai szerint nagyon durva, hogy már nem csak a közmédia, de alkalmanként a kereskedelmi csatornák tartalmát is befolyásolja a kormány. Hozzátette, hogy ez a baloldali kormányzás alatt is észrevehető volt. Arról, hogy ő maga is miniszterelnök volt egy ilyen baloldali kormányzás idején, nem esett szó.

És kiemelte a határon túli magyarok ügyét is. Bajnai szerint a kettős állampolgárságról szóló népszavazás esetében súlyos felelőssége volt az Magyarok Világszövetsége „álnokul, cinikus módon feltett” kérdésének és az MSZP rosszul megválasztott, a zsigeri félelmekre alapozó kampányának egyaránt. Itt kialakult egy kis vita a közönség és Bajnai között, mivel a közönség szerint nem is arra alapozta az MSZP a stratégiáját. Bajnai kitartott amellett, hogy az bizony olyan kampány volt, ami azzal riogatta az embereket, hogy több millióan fognak az országba jönni, akik elveszik a Magyarországon élők munkáját és megélhetését. Bajnai azt is elmondta, neki még nem okozott egyetlen szavazás sem ekkora lelkiismereti válságot, mint ez. Nem is ment el szavazni.

2 500 000 szavazat kell

Bajnai elmondta, hogy a Gyurcsány kormányra 2,7 millióan szavaztak, most a Fideszre körülbelül százezerrel többen. Szerinte ebből legalább egymillió szavazó ugyanaz az ember. Kiszámolták, hogy 2014-ben két és fél millió szavazat kell a választási győzelemhez, sok volt Fidesz-szavazót kell tehát megnyerniük. A volt miniszterelnök úgy saccolta, hogy a jelenlegi szavazóbázisuk 30%-a volt Fidesz-szavazó, 35%-a pedig nem mondja meg, kire szavazott az előző választásokon, „lehetővé kell tenni tehát, hogy a csalódott emberek is tudjanak kire szavazni”.

Mihancsik Zsófia felvetette: hogyan oldják föl azt az ellentmondást, hogy egy olyan MSZP-vel kell most együttműködniük, akik az összes, Bajnai által korábban kiemelt kérdésben „sárosak”. „Hogyan fogja elhitetni a választókkal, hogy nem ugyanaz lesz, mint 2010 előtt?” − kérdezte az újságíró. Bajnai erre azt válaszolta, ha nincs garancia a korszakváltásra, akkor nem lesz kormányváltás sem. Csak olyan összefogásra van szükség, amely képes erre. Ő 2009 és 2010 között az MSZP-től kapott felhatalmazással azt akarta megmutatni, hogy másképp is lehet. „Az egy minta volt” − mondta.

„Az MSZP sosem volt az a párt, amelyiknek a józan ész diktált volna” − mondta Mihancsik és megkérdezte, miért gondolja, hogy működőképes lesz ez az együttműködés, amikor ez egy teljesen más szituáció, mint a 2009-es: akkor már tudták a szocialisták, hogy végük, és belementek abba, hogy szabad kezet kapjon Bajnai, de most ők a legerősebb ellenzéki párt. Bajnai erre azt válaszolta, hogy az MSZP-nek fele annyi szavazója sincs, mint amennyi a kormányváltáshoz kell: „az MSZP is győzni akar: ha nem lesz kormányváltás, az ő szavazói is csalódottak lesznek”.

Gyurcsány-fóbia

Mihancsik azt is kifogásolta, hogy a millának szerinte „életeidegen elvei” vannak a demokráciával kapcsolatban, ráadásul a szövetséges Párbeszéd Magyarországért Párt gazdasági nézetei sem igazán liberálisak. Szerinte Bajnai belelépett egy csapdába ezekkel az együttműködésekkel. Bajnai szerint viszont nem ilyen rossz a helyzet. „Ez a szövetség olajozottan működik, jól érzem magam benne. Ezzel a csapattal már holnap tudnánk kormányozni, az elvi alapok megvannak” − mondta.

Mihancsik és a közönség sokszor hozta föl, hogy miért van Bajnainak és pártjának olyan erős Gyurcsány-fóbiája. Bajnai elmondta, vitájuk van a DK-val és Gyurcsány Ferenccel, szerinte Gyurcsány olyan dolgokat igazol utólag, vagy tart helyesnek, amik kifejezetten problémásak. Például ilyen a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás és a 2006-os őszi rendőrattak. Ezzel a véleményével nem aratott osztatlan sikert a klubban, volt némi morgolódás.

Mihancsik azt is Bajnai szemére vetette, hogy nem ejti ki soha azt a szót, hogy liberális, mintha direkt kerülné azt. Erre Bajnai kimondta: „Liberális”. Bár volt nevetés, azért érezhette, hogy ez kevés lesz, így elmondta: ennek elvi okai vannak, mivel ők most egy politikai közepet építenek. A volt miniszterelnök szerint az SZDSZ bukásának egyik oka épp az volt, hogy dogmatikusan kommunikálta a liberalizmust.

Végül egy gyönyörű gondolatmenettel azért sikerült megnyugtatnia a liberális klub közönségét. Bajnai szerint az államnak a társadalom fölött liberálisnak kell lennie, hagynia kell az embereket szabadon dönteni a legtöbb dologban. Középen, a társadalomban védeni kell a középosztályt a lecsúszástól, itt konzervatív kell legyen az állam. És az alsó rétegekben, ahol meg kell akadályozni a lecsúszást és meg kell teremteni a felemelkedés lehetőségét: ott szociáldemokratának kell lennie.

Bajnai Gordon bátorsága számomra ott lett kétségtelen, mikor tegnap a nézői kérdésekre válaszolva egy olyan mondattal fejezte be beszédét − öklével finoman az asztalra csapva −, amibe egy miniszterelnök már csúnyán belebukott: „Félre kell tenni az egyéni ambíciókat ahhoz, hogy meg tudjuk változtatni ezt az országot!”