Eszter, Eliza
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Iksz Ipszilon, Gipsz Jakab: 20 milliót adott a kormány

2013.06.13. 11:49 Módosítva: 2013.06.13. 12:56

20 millió forintot nyert el a Nemzeti Együttműködési Alapból a 2011-ben bejegyzett „Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület”, mely a bíróságnak benyújtott éves elszámolásában formai hibát vétve Gipsz Jakabot, Iksz Ipszilont, Piros Aranyt és Hát Izsákot szerepelteti költségtérítésre jogosult tisztségviselőiként, írja a Világgazdaság Online. Az alap az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik.

A Világgazdaság figyelmét a Magyarország Női Alapítvány (MONA) egyik munkatársának a Community portálon megjelent cikke hívta fel az ügyre. Betlen Anna szerint miközben az 1992 óta működő MONA csak félmillió forintot, sok más nőszervezet pedig egy fillért sem kapott, addig a kormányváltás után feltűnt Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület négy részletben összesen 21 662 500 forintot kapott.

A Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület honlapján egy-két eseményen kívül nem sok referenciát lehet találni a szervezetről. A busás támogatás azonban rögtön érthetővé válik, ha tudjuk, az elnök, Dr. Pethő Annamária az országgyűlési dokumentum köszönetnyilvánítása alapján Balsai Istvánnak nyújtott segítséget a 2006 október 23-i rendőri atrocitásokról készített, tendenciózus megállapításokat is tartalmazó jelentés megírásában.

Maga az Egyesület pedig a 2012. március 15-i Békemeneten is részt vett, ezen kívül alelnöke, Dunst Eszter – igaz, hangsúlyozottan magánszemélyként – jegyzi a „Kedves Merkel asszony! című, a PolgárPortálon megjelent kormányvédő publicisztikát.

Az Országos Bírósági Hivatal adatai közt megtalálható egyesületi beszámoló szerint a 2011-es évben még nullás pénzügyi beszámolót adott be, de az igazi furcsaság az - egyébként nullás - költségtérítés rubrikába beírt vezető tisztségviselők neve: Gipsz Jakab, Iksz Ipszilon, Piros Arany és Hát Izsák. Ezt egy mikroblogon megjelent észrevétel szerint valószínűleg az eredményezhette, hogy benne felejtették a fiktív nevekből álló sablont. A hivatalos dokumentumban megtűrt hanyagság mindenesetre elég különös, mert a kormány uniós pályázatok százait dobja vissza elképesztőbbnél elképesztőbb indokokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!