Így győztük le az évszázad árvizét

2013.06.13. 07:09
Sorra dőltek meg az addigi rekordvízállások az országban, de a nem mindennapi helyzetben is sikerült több tízezer ember együttes munkájával elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet, ami akár nyolcvanezer ember kitelepítésével is számolt. Nem volt halálos áldozata az árvíznek, és eltűntekről sem tudni. Az anyagi kár viszont várhatóan jelentős lesz.

Minden eddiginél nagyobb árhullám vonult át az elmúlt egy hétben az országon, sorra bőven megdöntötte az akár fél évszázada mért eddigi rekordokat, a fontosabb mérőállomások közül végül egyedül Mohácsnál tartotta magát az 1965-ös vízszint. Bár délen sok helyen még nagy a víz, most már kijelenthetjük: az évszázad árvizén lényegében vagyunk túl halálos áldozatok és eltűntek nélkül, mégha infografikánkból ki is tűnt, milyen kicsi valójában a megáradt Duna a világ legnagyobb folyóihoz képest.

Minden emberre egy homokzsák

A történelmi árvíz erejét jól szemléltetik a számok: szinte minden emberre jutott egy homokzsák, hiszen országszerte közel tízmilliót használtak fel a védekezéshez, míg a 2006-os korábbi nagy árvíznél csupán hétszázezret raktak ki. A homokzsákoknak már a megtöltése sem volt könnyű feladat a 180 ezer köbméter homokkal.

Arról még nincs végleges adat, hogy összesen mennyien vettek részt a védekezésben, de az első időszakban a gátakon dolgozó 1-2 ezer emberhez képest a tetőzések közepén volt olyan nap, hogy egyenesen kapkodtak a lapátokért, országszerte 15 ezren – hivatásosok és civilek együtt – is küzdöttek az árral.

Ha mi úszunk, Győr is úszik
004
Fotó: Huszti István / Index
Egy hétig a víz fogságában lehet Kisoroszi

Győrújfalut teljesen evakuálták

Összesen 44 utat zártak le, miközben 34 településről több mint 1300 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, de Győrújfalu volt az egyetlen, amit teljesen evakuáltak. A falut ugyan nem öntötte el a víz, de többször is veszélyes pillanatokat éltek meg a töltésnél, ezért múlt pénteken biztonsági okokból kitelepítették a lakókat, akik kedden térhettek vissza otthonaikba. Többek között Horányból, Bátáról, Szigetszentmiklós Lakihegyről, Vácról, Szigetmonostorról, Tahitótfaluból, Pilismarótról is ki kellett telepíteni többeket, de csak Nagymarosról kellett három embert erővel magukkal vinniük a rendőröknek, a lakosok mindenütt együttműködtek a hatóságokkal.

És nem csupán az emberi hajlékok kerültek veszélybe: 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna, köztük a gemenci erdőt, ahol szerencsére még időben gondoskodtak az állatokról.

12
Fotó: Huszti István / Index
A házat összepakoltuk, éjjel gátat építünk

Több helyen is szakadt a gát

A gátak és a magasítások jól bírták a rendkívűli vízmennyiséget, de buzgár és szivárgás több helyen is előfordult, elsősorban Győrújfalunál és Nagymaroson vált többször kritikussá a helyzet.

Győrújfaluban csak nemrég kezdtek bele a gátak felújításába, melynek első lépéseként azonban pont az árvíz előtti hetekben bontották el a töltés egy részét. Nagymaroson jövőre készülhet el a mobilgát, enélkül most többször is betört a víz a településre. Áttörte az ár a fő gátat Tahitótfalunál, de a Szigetközben is nehéz pillanatokat éltek meg. Leányfalun, Szigetmonostronál is ömlött a víz az elmúlt napokban.

olvasonk tahitotfalugat -al
Fotó: Almassy Csaba / Olvasónk
És a víz éjjel sem áll meg

Budapest tartotta magát

Hétfő hajnalban 891 centis vízállással döntött új rekordot a Duna Budapestnél, ahol 291 ember kényszerült elhagyni otthonát. Elsősorban a Margitszigeten és a Római-parton kellett védekezni, de a Dagálynál és a Tímár utcánál is nagy erőkkel kellett pakolni a homokzsákokat. Az áradás miatt lezárták a Batthyány téri metróállomást és rendkívüli forgalmi rendet vezettek be, ami egy hétre alaposan felforgatta a közlekedést a városban. Szerdára már erőteljesen apadt a fővárosnál, a rekordhoz képest egy méterrel lejjebb volt a vízszint.

Lapátolunk, és az iskolát is megússzuk
08
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index
Nagy víznél úgy odavág, észre se vesszük

Lecsapott a vihar

Kétszer is vihar nehezítette az árvízi védekezést. A súlyosabb helyzet szombaton volt, amikor a Duna magas szintje miatt a hatalmas felhőszakadás alatt felgyülemlett vizet számos helyen nem tudták elvezetni a csatornák Budapesten. Több út lebénult Budán, a Bem téren és a Zsigmond téren is estig állt a víz, és még a Mammut II is beázott. Hétfőn is közbeszólt a vihar, akkor a Belügyminisztérium hazaküldte az önkénteseket a gátakról, de szerencsére az erős szél és esőzés végül nem okozott károkat a védművekben, és az utakon sem állt be a víz.

004
Fotó: Üveges Zsolt / Index
A kertem éppen medencévé alakult

Kellett az a homokzsák

A BRFK nem kapott bejelentést vagyon elleni bűncselekményről a kitelepített területeken,de máshol előfordultak lopások. Két férfi magához vette az árvízi védekezéskor használt aggregátort és a hozzá tartozó 9 liter benzint Dunaalmásnál, ám a rendőrség hamar elkapta őket, ahogy a homokzsákot lopó nők is négy hónapra börtönbe mennek.

Orbán kolbászától Bajnai zsáktöltéséig

Természetesen a politikusok is látványosan belevetették magukat a védekezésbe. A rendszeresen kolbászt ebédelő Orbán Viktor miniszterelnök végig úton volt az árral, sorra járta a helyszíneket, és minden reggel sajtótájékoztatót tartott a legfontosabb fejleményekről. A miniszterelnök határozott árvízi fellépésében az is szerepet játszott, hogy Orbán a március 15-i hóvihar után meg akarta mutatni, hogyan kell egy katasztrófahelyzetet jól kezelni. A helyzetet gondosan felmérő kormányfőnek egyedül a Margitszigeten újságírókat körbevezető Tarlós István főpolgármester lehetett kihívója az árvízi propagandavideó-készítésben.

D  KB20130608029
Fotó: Kallos Bea / MTI
Nyugiban tetőzött a Duna Budapesten

Még nem is tetőzött a Duna a legtöbb helyen, amikor Gyurcsány Ferenc már fel is tűnt a Margitszigeten, ahogy Vona, Mesterházy és Schiffer is megjelent, a Dagálynál egy pillantás erejéig egy jobbikossal is egymásra találó Bajnai Gordont viszont még Baján is láthattuk árvízi védekezni, és közben zsíroskenyerezni.

Magasabb a vízszint, mint várták

Külföldön nem úszták meg áldozatok nélkül

Magyarországon nem követelt halálos áldozatot az árvíz, de külföldön nem úszták meg halottak nélkül. Ausztriában hatan haltak meg, egy ember eltűnt, Csehországban tizenegy áldozatról tudni, négyen eltűntek. Magdeburgból 23 ezer embert kellett kitelepíteni, Németországban több milliárd eurós a kár.

Gerillawakeboard, na és az ovisok

Gerillakenuztunk az árvíz sújtotta Lupán

A kemény munka mellett voltak azért könnyedebb percek is. Az árvíz legcukibb pillanata vitathatatlanul az volt, amikor ovisok a homokozójukat áldozták be az árvízvédelemre egy HÉV-megállóban, de az árvízi állatmentés közben elslattyogó Morcos Hód is az egyik kedvencünk volt, miközben a vízben álló esernyős embert és a legvidámabb árvízi videót sem felejtjük, hiába vitték a prímet egyértelműen a rendőrök mellett általunk is elcsípett, az elárasztott pesti rakpartokon korlátok és KRESZ-táblák között szlalomozó wakeboardos srácok.

Gerillawakeboard a rekordvízben

A helyreállítás maradt

A hatalmas árvíz átvonult Magyarországon, de hátra van még a helyreállítás, fertőtlenítés, utána pedig már tényleg csak azt kell leszervezni, mit lehet kezdeni a zsákok megtöltéséhez használt rettentő sok homokkal. Búcsúzóul pedig ajánlanánk mindenki figyelmébe vízügyes nyelvleckénket kezdőknek, hiszen most már illik tudni, mi az a töltéshágás.

Megnéztük az ország strandját
Az összes fotógalériánk az árvízről - kattintson!
Az összes fotógalériánk az árvízről - kattintson!
Fotó: Bődey János / Index