Nyárra talán lesz pénz az ösztöndíjakra

2013.06.13. 09:04 Módosítva: 2013.06.13. 09:16

Hónapok óta nem tudják rendszeresen fizetni a felsőoktatási intézmények hallgatóik tanulmányi és szociális ösztöndíját, mert a vártnál százmilliókkal kevesebbet kaptak az államtól e célra - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára a lapnak elmondta: megörökölte a problémát, sajnálja, hogy így alakult. Mindent elfog követni azért, hogy még a nyár folyamán rendeződjön az ösztöndíjak kifizetése.

Május végén nyílt levélben fordult Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzata. A levélben az intézményt érintő hallgatói normatíva csökkenésére és az ebből adódó problémákra, a csökkenő ösztöndíjakra hívták fel a figyelmet.

A hallgatók megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a minisztérium a tavaly kalkulált előirányzathoz képest mintegy 300 millió forinttal csökkentett keretet folyósított. Emiatt heteket csúszott a tanulmányi ösztöndíjak utalása, illetve akár tízezres nagyságrenddel is csökkent a mértékük. A levél szerint legalább a szociális ösztöndíjaknál sikerült elkerülni a legdrasztikusabb csökkentést.

Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár korábban azt válaszolta: az észrevétel jogos, ezért a hibás kalkulációt a minisztérium minél hamarabb, de még ebben a félévben korrigálni, a hallgatókat pedig minimálisan 184 millió forinttal kompenzálni fogja. A pénz azonban ennek ellenére nem érkezett meg.

Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerdán azt mondta az Indexnek: ígéretet kaptak arra, hogy ha a lehetőségek megengedik, pótolják a hiányzó összeget. Az Emmi addig azt kérte az egyetemektől, hogy ezt a problémát belső átcsoportosításokkal próbálják megoldani.