Tulajdont szerezhetnek a patikusok

2013.06.13. 11:20 Módosítva: 2013.06.13. 11:51

Júliustól megnyílik a lehetőség a gyógyszerészek előtt, hogy állami támogatással tulajdont szerezzenek a patikákban, ismertette a kormány döntését Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Aki magánszemélyként pályázik, az 6,7 százalékos kamatra vehet fel hitelt erre a célra. Ebből neki 3 százalékot kell megfizetnie, a fennmaradó 3,7 százalék az állami kamattámogatás mértéke. Aki vállalkozóként akar tulajdont szerezni, annak a tulajdonrészt 5 évre megelőlegezi az állam. Ezt 3 év türelmi idő után 3 részletben kell majd kifizetni. A hitel és a támogatás igénybevételére 2013. július 1-től 2016 december 31-ig lesz lehetőség.

A kormány nem "elárusítóbódék hálózatának" tekinti a patikákat, hanem egy szakmai rendszer fontos alkotóelemének, népegészségügyi találkozóhelynek, hangsúlyozta Szócska Miklós. Fontosnak tartják ezért, hogy a gyógyszertárak a gyógyszerészek tulajdonában is legyenek és nemzeti keretek között maradjanak. Szócska utalt arra: a 2007-től kezdődő patikaliberalizációban elfogadhatatlannak tartották, hogy a gyógyszerellátás homályos hátterű off-shore cégek tulajdonában kerüljön.

Egy 2011-ben elfogadott törvény szerint 2014. január 1-től a gyógyszerészi tulajdonhányadnak el kell érnie a 25 százalékot, legkésőbb 2017. január 1-jére pedig az 51 százalékot. A 2330 közforgalmú gyógyszertár közül jelenleg 487-ben nincs meg a 25 százalékos gyógyszerészi tulajdon, 352-ben pedig az 50 százalékos.

A GKI-EKI korábbi felmérése szerint a patikusok 90 százalékuk egyáltalán nem is akart tulajdonos lenni, több mint 60 százalékuknak nincs is mobilizálható tőkéje. Csak 30 százalékuk gondolta úgy, hogy fel tudja majd venni a tulajdonváltást segítendő kamattámogatott patikahitelt, és közülük is csak 12 százaléknak áll ez szándékában, azaz az összes érintett mindössze négy százaléka él majd várhatóan a hitel lehetőségével. Szakmai szervezetek vezetői szerint ennek elsődleges oka a bizonytalan gazdasági környezet: a gyógyszertárak jövedelmezősége folyamatosan csökken, értékük az öt-hat évvel ezelőttinek fele-harmada csupán.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke köszönetet mondott a kormánynak, mert a miniszterelnökkel tavaly júliusban folytatott tárgyalásukon felmerült mindhárom kérdést rendezték. A kormány felülvizsgálta a gyógyszerkasszában lévő támogatásokat, szolgáltatási díjat kapnak a patikák az árrés csökkenése miatt bekövetkezett veszteségek pótlására és létrejött a patikaalap.