Balogh Zoltánt dicsérte a volt NDK-s külügyminiszter

2013.06.14. 18:29

„Tiszteletre méltó Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter romaügyi tevékenysége” − mondta Markus Meckel evangélikus lelkész, az egykori keletnémet demokratikus ellenzék tagja, a volt NDK utolsó külügyminisztere. A volt politikus azzal összefüggésben nyilatkozta ezt, hogy Viola von Cramon, a Zöldek parlamenti képviselője kifogásolta Balog Zoltán német kitüntetését.

Markus Meckel elmondta: Balog Zoltánt „elkötelezett" emberként ismerte meg, aki „a kommunista időkben is fellépett az emberi jogokért és a demokráciáért". Hozzátette, hogy az Orbán-kormány tevékenységét nagyon kritikusan szemléli, ugyanakkor tiszteli, ahogyan Balog Zoltán a romakérdéssel foglalkozik, és hogy sikerült európai témává tennie a roma integráció ügyét. 
Markus Meckel szerint ez az elkötelezettség nemcsak Magyarországnak fontos, hanem egész Európának.

Megjegyezte, hogy a mostani magyar kormányzat számos képviselőjével kapcsolatban áll, és úgy véli, többen „megpróbálják a legjobbat kihozni a jelenlegi helyzetből". Meckel szerint Balog Zoltán is ilyen. Hangsúlyozta, hogy „a távolból szemlélve" nem tudja „konkrétan megítélni" Balog Zoltán miniszteri munkáját, de úgy véli, hogy a roma integráció a kormány politikájának fontos eleme, amivel a miniszter „tiszteletet vívott ki" Európában.

Markus Meckel a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagja. 1990 áprilisától, tehát a berlini fal leomlása utáni első szabadon választott országgyűlésnek tagjaként töltött be külügyminiszteri tisztséget az akkori kereszténydemokrata (CDU) kormányban. A német politikus − ahogyan Balogh Zoltán is − teológiát végzett és a hetvenes évektől kezdve szerepe volt a Kelet-Németországi ellenzék mozgalmaiban.

Meckel jelenleg nem tölt be politikai funkciót. Európai ügyekkel foglalkozik főként, a német-lengyel kapcsolatok ápolásából is kiveszi a részét. Korábban a német parlament NATO-delegációját is vezette.