Új Duna-hidat adtak át Románia és Bulgária között

2013.06.14. 17:43

Megnyitották a Duna-hidat a délnyugat-romániai Calafat és a bulgáriai Vidin között pénteken. A csaknem negyedmilliárd eurós beruházás - három éves késéssel - uniós támogatásból, illetve bolgár, román és német költségvetési forrásokból valósult meg.

A 470 kilométer hosszúságú folyami határszakaszon eddig egyetlen híd kötötte össze Romániát Bulgáriával, az 1954-ben megépült Giurgiu (Ro) - Rusze (Bg) híd. A két kilométeres új függőhíd a négyes páneurópai közlekedési folyosó déli szárnyát nyitja meg a Drezda-Budapest-Krajova (Craiova)-Szófia-Isztambul útvonalon, és több órával lecsökkenti a romániai tranzit-időt, mivel az áthaladó kamionoknak már nem kell Bukarestet is érinteniük.

A hídon menetirányonként két sávos. Az áthaladó személygépkocsiknak hat eurós díjat kell fizetniük, a súlyosabb járműveknek pedig - tömegük függvényében - nagyobb, 37 euróig terjedő összeget. A bevétel 87 százaléka a bolgár, a többi a román felet illeti, mivel a bolgár hozzájárulás (60 millió euró) kétszerese volt a románnak. A hídon gyalogos- és kerékpársávot is kialakítottak: nekik ingyenes az átkelés. A vasútvonalat még nem nyitották meg a hivatalos hídavatón, amin Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos, valamint Victor Ponta román és Plamen Oresarszki bolgár kormányfő volt jelen.

A román és bolgár sajtó a napokban ünneprontó kommentárokat közölt arról, hogy az új híd valójában egy sziget, mert hiányzó infrastruktúra-hálózatok között teremt összeköttetést. A hídhoz nemhogy autópálya nem vezet még, de román oldalon a Krajova - Calafat országút is tele van kátyúkkal, és Krajova körgyűrűje sincs még befejezve. Bolgár becslés szerint az első évben 100 ezer gépjármű halad át majd át a hídon, később a forgalom elérheti a napi 8400 járművet.  • Hírek
  • Bankszámla