A HÖOK sablonválasszal utasítaná el az adatigényléseket

2013.06.17. 21:42

Sablonválaszt javasol a HÖOK a hallgatói önkormányzatokhoz érkező közérdekű adatigénylésekre, amely arról szól, hogy miért nem kell kiadniuk az adatokat – írja az Átlátszó Oktatás.

A blog értesülései szerint a levél így szól:

Tisztelt Újságíró Úr!

A kérésével kapcsolatban tájékoztatni kívánom, hogy az XYZ intézmény Hallgatói Önkormányzata az XYZ egyetem/főiskola szervezeti egységeként működik, nem önálló jogi személy, gazdálkodása az egyetem szabályai szerint történik. Mindezekből kifolyólag az Ön által megfogalmazott kérdésekre a választ az XYZ egyetem/főiskola rektori vezetése jogosult kiadni.

Kérem közlésem szíves tudomásulvételét!
Tisztelettel:
XYZ HÖK elnök

A HÖK-ösöket az egyetemre való mutogatásra buzdító sablonlevél érvelése több ponton hibás. Egyrészt az adatkezelőnek az információszabadságról szóló törvény szerint nem kell önálló jogi személynek lennie, másrészt az adatkezeléshez kapcsolódó feladatokat „önállóan vagy másokkal együtt” is elláthatja.

A blog szerzője szerint a hallgatói önkormányzatok gazdálkodási adataihoz való hozzáférés legbiztosabb módszere, ha az igénylő az érintett HÖK-nek és az egyetemnek együtt küldi el a közérdekű adatigénylést, „így biztosabb a dolog, ráadásul egy egyetem nem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon egy közérdekű adatigényléssel”. Ha az igénylést valamelyik szervezet visszautasítja, ahhoz indoklást is kell fűznie.