A KDNP nem kér elnézést Kövértől a fejetlen szoborért

2013.06.17. 13:48
Nem akarja aláírni a XII. kerületi KDNP vezetője a Kövér László házelnöknek címzett elnézéskérő levelet. Gaál Katalin Mária elnök szerint – annak ellenére, hogy a Mindszenty-szobor feje nem volt rögzítve – az avatóünnepség nagyon jól sikerült, nincs miért elnézést kérni. Nem így gondolja viszont a kerület alpolgármestere, aki egy előre megfogalmazott szöveget küldött el a kereszténydemokratáknak, amelyben elmagyaráznák az ünnepségen résztvevő állami vezetőknek, miért álltak elő problémák a főpap emlékműve körül.

„A KDNP XII. kerületi szervezetének elnökeként szeretnék elnézést kérni dr. Kövér László házelnök úrtól, Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrtól, valamint az ünnepélyes szoboravatáson megjelentektől a Mindszenty József bíboros szobrának átadásakor történtek miatt” – így kezdődik az a levéltervezet, amelyet Fonti Krisztina, a XII. kerületi önkormányzat alpolgármestere küldött át a helyi kereszténydemokratáknak, miután pénteken kiderült, hogy az ünnepélyes avatás idején csak félkész állapotban volt a néhai bíboros emlékműve, és a Mindszenty-fejet további munkálatokra el is vitték a helyszínről.

Fonti Krisztina az Index kérdésére megerősítette, valóban javasolta a kereszténydemokratáknak, hogy kövessék meg az ünnepség résztvevőitől. Az alpolgármester szerint ugyanis az avatással kapcsolatos szervező munkát a KDNP végezte, ezért a botrányért is nekik kellene vállalni a felelősséget.

Fonti szerint csak röviddel az ünnepség előtt kapott információt arról, hogy az alkotás még nem készült el teljesen.

Megkeresésünkre Gaál Katalin elnök elmondta, hogy senkitől sem hajlandó bocsánatot kérni. Gaál szerint csak az Index sértette meg Mindszenty bíboros emlékét a félkész szoborról szóló cikkével, az avatás nagyon szépen, problémák nélkül lezajlott, ezért nincs is ok, hogy a KDNP elnézést kérjen. „Ha valaki ezt feltétlen meg akarja tenni, hát tegye meg maga” – mondta az Indexnek a KDNP-s kerületi vezető.

A Fonti Krisztina levele szerint egyébként a fej és a kar rögzítését azért tudták csak átmenetileg megoldani, mert „Kontur András szobrászművész alkotásának a feje más anyagból, mikroszemcsés algériai mészkőből készült, ami nehezebb, mint a szobor többi része, ezért az ünnepségen félő volt, hogy leeshet a helyéről”.

A szobrász, aki Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának egykori elnökének fia, a hétvégén is dogozott a szobron. A hiánypótlásban segítségére volt testvére, Kontur Tamás, a kerület korábbi KDNP-s képviselője is.