Már szövegezik a józsefvárosi piac halálos ítéletét

2013.06.17. 20:08

Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének polgármestere (Fidesz-KDNP) vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kéri a józsefvárosi piac üzemeltetője bérleti szerződésének felmondását a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától.

A józsefvárosi piac
A józsefvárosi piac
Fotó: H. Szabó Sándor

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatása szerint igazgatóságuk – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint a tulajdonosi jogok gyakorlója által hozott határozat végrehajtása érdekében – 2013. június 3-i ülésén kiadta a MÁV Zrt. részére az alapítói határozatot a józsefvárosi piacot üzemeltető Komondor Kft. bérleti szerződésének felmondására.

A döntésnek megfelelően a MÁV Zrt. igazgatósága rendelkezett a bérleti szerződés megszüntetéséről, így a jogi szempontból körültekintő felmondás megszövegezése folyamatban van. A bérleti szerződés értelmében a felmondási idő 150 nap, ezalatt kell a bérlőnek kiürítenie és a felmondási idő végén átadnia a területet – közölte az MNV Zrt.

Régóta esedékes

Kocsis Máté vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az önkormányzat jó ideje be akarja zárni a piacot, már csak azért is, mert becslések szerint évi 15 milliárd forint adókiesést okoz az államnak. Emellett a piac „bűncselekményi gócpont” is, sok lopott áru itt talál vevőre.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megkapta a Ludovika épületét és hozzájuk kerül az Orczy park is. Itt tehát a kerületi önkormányzat elveszti a kezelési jogát, de azt továbbra is fontosnak tartják, hogy a kerületi lakóinak elég zöldterület álljon rendelkezésére pihenni, sportolni. Éppen ezért a józsefvárosi piac területére sport- és szabadidőparkot terveznek, ami részben kiváltja, illetve kiegészíti az Orczy parkot.