Megint Magyarországról vitáznak Strasbourgban

2013.06.17. 17:47

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének nyári ülésszakán születik majd döntés egyebek mellett arról a kezdeményezésről, hogy monitoring eljárás induljon Magyarország ellen. Emellett vitát is rendeznek a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló magyarországi diszkriminációról. A téma előadója Najat Vallaud-Belkacem francia nőügyi miniszter, a plenárisra június 24-28. között kerül sor Strasbourgban.

Az Amnesty International korábbi véleménye szerint egy monitoring eljárás jó esélyt adhat a magyar kormánynak is arra, hogy "javítson rohamosan romló emberi jogi teljesítményén, és bebizonyítsa, hogy valóban kiáll az európai értékek és az egyetemes alapjogok mellett". A nemzetközi jogvédő szervezet úgy véli, mindenekelőtt azon "súlyos emberi jogi visszalépések" orvoslására van szükség, amelyek az Alaptörvényből és annak negyedik módosításából fakadnak. A szervezet a magyar kormány számára azt ajánlja, hogy a családra vonatkozó, szerintük túlságosan szűk - szexuális irányultság, illetve a családi állapot alapján diszkrimináló – definíciót változtassa meg, csakúgy, mint az Alaptörvényen és annak negyedik módosításán alapuló jogszabályokat és törvénytervezeteket.

Az Amnesty International korábban azt is kifejtette, hogy az eredeti Alaptörvény egyes kitételei szintén sértik az ország emberi jogi kötelezettségeit. Ilyen szerintük a magzati élet fogantatástól kezdődő védelme; a házasság szűkítő definíciója; a hátrányos megkülönböztetés tilalmából a szexuális irányultság és nemi identitás alapú diszkrimináció tilalmának kihagyása, illetve a tényleges életfogytiglan alkotmányos szintre emelése. Az AI reményei szerint az ET mellett az EU is felhasznál minden rendelkezésre álló eszközt, hogy rávegye a kormányt az emberek életét alapvetően befolyásoló jogsértések felszámolására.