Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbánnak jobban fekszik az alkotmány

Orbán Viktor a védekezésről számol be a Parlamentnek, de a ma bejelentett újabb Varga-csomag átírhatja a napirendet. Percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A napirend előtti felszólalásokat Orbán Viktor nyitja, aki az árvízi védekezésről fog néhány szót szólni. Őt Hiller István követi a tanévzáróval kapcsolatos „kétségeivel”, majd következik a fideszes Hoppál Péter, aki amiatt értetlenkedik, hogy „tényleg nem látja vagy nem is akarja látni a baloldal, mekkora árat fizetnek miattuk az emberek a rezsiért?”. Őt  a jobbikos Mirkóczki Ádám a „két hét alatt rend lesz az országban” három éve elhangzott orbáni ígéretét kéri majd számon. A napi politika posványába ragadt napirendelőttiket egy fennköltebb fejtegetés zárja majd: Pálffy Istvántól „szabadságunk természetéről” címmel remélhetőleg pompás burke-i gondolatokat hallhatunk majd az ősi szabadság megőrzéséről.

  • Rendkívüli ülés ide vagy oda, az ülésen elvileg rendben következnek a napirend előtti felszólalások és az interpellációk is. Itt egyedül a ma bejelentett rendkívüli megszorító intézkedések eredményezhetnek borulást, nagyon meglepődnénk, ha az újabb Varga-csomagot szó nélkül hagyná az ellenzék.

  • A Jobbik a már szokásosnak mondható témáit veszi elő: Magyar Zoltán a földtörvény, Z. Kárpát Dániel a „bankcsapdák”, Farkas Gergely pedig a „fiatalokat elűző, bizonytalanságot állandósító, megszorítások és dolgozói leépítéseket eredményező felsőoktatási politika” ellen interpellál majd.

  • A szocialisták sem a 35 fokban akarnak megújulni: Pál Béla folytatja azt a hatásos retorikai vonalat, mely a „Miért nem ismerik be végre...?” kérdésen alapul, a Fidesznek ezúttal a beteg gyerekek támogatásainak megvonását kéne végre beismernie. Tukacs István a fizetős egészségügyi szolgáltatásokat kéri számon – itt kikívánkozik belőlünk egy szó: vizitdíj - az Orbán-kormányon. A mutyik elleni küzdelem bajnoka, Gúr Nándor pedig már nem elégszik meg a szimpla mutyizással, a mai napon „mutyi mutyi hátán” címmel fokozza a fokozhatatlant.

  • Láng Zsolt fehér hollónak számít a kormánypártiak közül, mert egy értelmesnek tűnő interpellációval állt elő: a II. kerület polgármestere a gazdasági minisztérium Margit körúti épületének elbontását sürgeti az illetékesnél. A szmogcsapdaként funkcionáló, rettentő csúnya monstrum megszüntetéséről egyébként korábban már megszületett a rendelet, de lehet, hogy ennek végrehajtásával nincs minden rendben. Majd meglátjuk.

  • Az országnak a valaha volt legnagyobb árvízzel kellett szembenéznie - mondja Orbán, aki a védelmi munkálatokról beszél a Ház előtt. Orbán szerint a külföldi hírek alapján június elején arra jutott a kormány, hogy emberek életei vannak veszélyben Magyarországon is. 206 000 ember lakhelye vált veszélyeztetetté, a 64 Duna-menti veszélyes üzem mindegyikét meg tudták védeni. Orbán megkönnyebbülten jelenti, hogy emberéletben nem esett kár, és az árhullámot kikisérték az országból.

  • Ezekre volt szükség a sikeres védekezésre. Orbán hosszasan mond köszönetet a homokzsák-rakodóktól az újságírókon át a kávéfőző asszonyokig.

  • Orbán levonja az árvízből az önmagán túlmutató tanulságokat: A magyarok megmutatták az igazi arcukat: magabiztos, cselekvőképes nemzet vagyunk. Ezen kívül mi magyarok, szeretjük a hazánkat, és ha bajba kerül, akkor megvédjük. Az is örvendetes, hogy a gáton eltűntek a különbségek a magyarok között. - foglalja össze az eszmei mondanivalót a miniszterelnök, rövid beszédét óriási tapsfogadja a kormánypárti frakciókból.

  • A miniszterelnök beszédére reagáló Balczó Zoltán azt is kiemeli, akkora volt az összefogás, hogy még a gárdistákat is szívesen látták a gáton. A jobbikos képviselő gyorsan rátér a jövő feladataira, és előszedi pártja egyik kedvelt szakpolitikai témáját: a nagymarosi vízlépcső felépítését. Szerinte le kéne vakarni a rendszerváltás-kori előítéleteket a kérdésről. Furcsa pillanat: Balczó Zoltán az Index cikkének szavazásának eredményével érvel a vízlépcső társadalmi támogatása mellett.

  • A KDNP vezérszónoka (Istenem!) teljesen céltalanul lődörögve tölti ki a rendelkezésére álló hosszú perceket. Van itt szó a mobilgátak sikerességéről, a passaui példáról, meg a segélyhívó sikeréről, azután Harrach rettentő gyér tapssal kísérve el is hallgat.

  • Rogán Antal határozottan értékel: sikeres volt az ország, az összefogást, a hivatásosok, a civilek, a minisztériumok, meg úgy általában minden résztvevő. "Amellett azonban nem mehetünk el szó nélkül" - és itt már sejtjük, hogy jön a politikai támadások miatti panasz - milyen sokan kritizálták az ellenzék részéről a politikusok gátakon való buzgólkodását. Rogán ezzel fel is adta a politikai magas labdát az utána következő Mesterházy Attilának.

  • Rogán Antal szerint a választók azt várják el a miniszterelnöktől, hogy legyen ott, ahol gond van. Szerinte az a politikus, aki másként gondolja ezt, az a kormányzásról is másképp gondolkodik, amit majd a választókkal kell megbeszélnie.

  • Az MSZP elnöke azonban ennél sokkal ravaszabb: inkább ő is hosszasan köszöni mindenkinek a védekezést - a kormánynak is! -, illetve felhívja a figyelmet, hogy milyen nagyon sok munka áll még az ország előtt. Politikai kritikát nem fogalmaz meg.

  • olyan jól vizsgázott, hogy viszontválaszra sem volt szükség Orbán Viktor részéről.

  • Vagyis a rendes napirend előttikre. Hiller István arról beszél, hogy sem Klebelsberg idején, sem később nem volt még ilyen központoított a magyar oktatási rendszer.

  • Hiller István szerint tökéletesen mutatja a Fidesz hozzáállását a közoktatáshoz az, hogy azt köznevelésre nevezték át. A szakmai, innovatív, modern rendszerből egy sablonos, egyszínű, avittas, „akarod, nem akarod: ezt kapod” rendszert csináltak.

  • Ő bizony nem hallgatta túl nagy érdeklődéssel Hiller szavait. De azért valamennyire mégis, hiszen ő inkább a tanév értékelésénél inkább abból indulna ki, hogy mit nyújtott a tanév a gyerekeknek: kevesebb volt az iskolai agresszió és az igazolatlan hiányzás, és több volt a tanulmányi versenyen elért győzelem. Ez utóbbi érvet nem annyira értjük, hiszen mégsem hirdethetnek győztes nélkül eredményt egy OKTV-n.

  • Ha valaki a nagy melegben elszendergett volna Hiller és Hoffmann, akkor növelje pulzusszámát az év politikai beszédével! Gyurcsány Ferenc mindig az igazat mondja, az igazság hibája, hogy túl gyorsan változik! (A videóért hála és köszönet J. Attilának!!!)

  • szélsőséges, veszélyes gazdaságpolitika, Bajnai-Gyurcsány kormány káros harca a rezsicsökkentés és ezáltal a magyar emberek ellen, törvénysértő adatgyűjtés kampánycélra, hiteltelen ígéretek az áfacsökkentéssel kapcsolatban, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok.

  • Kérjük az olvasókat, legyenek nagyon óvatosak, ha bárkitől azt hallják, hogy valami "nem politikai kérdés"! Most például a Hoppálnak válaszoló Fónagy János állítja, hogy a rezsicsökkentés nem politikai kérdés, hát persze.

  • Mirkóczki Ádám szerint miközben a kormány a renddel és szigorral villog, figyelmen kívül hagyja a az igazságszolgáltatás teljes csődjét. A jobbikos képviselő közbiztonsági összefoglalójában sérelmezi a Belügyminisztérium  bírságolási politikáját is, mert ez a "pénzbehajtás" háttérbe szorítja a bűnüldözést.

  • Csak mert a Jobbik igen.

  • hogy a Jobbik nem támogatja a kormány közrend-erősítő intézkedéseit. A BM államtitkára szerint az árvíz alatt derült ki, valójában milyen nagy is a rend az országban.

  • Kontrát szerint a Jobbik nyitott kapukat dönget, amikor az önellátó börtönöket kéri számon, hiszen a kormány is pontosan erre törekszik, és egyre több az ebben a rendszerben működő büntetésvégrehajtási intézmény.

  • a KDNP-s képviselőnek azonban a saját maga által röviddel azelőtt írt szöveg visszaidézésével már problémái vannak. Zilált gondolatmenete alapján egy olyan allegória rajzolódik ki, amiben a szovjet megszállás alól való felszabadulás után először túl sokat engedtünk az EU-nak, majd a szocialisták az államadósság növelésével elkótyavetyélték a szabadságot az IMF és a többi félelmetes, gonosz szervezetnek.

  • Bár ígéretesnek tűnt a sok árvízi felszólalás között Pálffy István, „szabadságunk természetéről” című napirendelőttije, annyira szétesett végül, hogy magán Pálffyn is az látszott: megbánta hogy belekezdett. A június 19-i független Magyarország napja kapcsán végül feltette a kérdést: mit kezdünk azzal a magyar mozgástérrel, amit a kormány és a magyar emberek megteremtettek?

  • Rétvári szerint az uniós politikusok az EP-választások közeledte miatt izmoznak pitbullként a nemzetállamokkal szemben, és ez veszélyezteti az egyébként csodálatos magyar kormány döntéseinek autonómiáját is. Itt kell megjegyezzük, hogy ez az érv egyszerűen nem igaz, mivel a kormányt fenyítő Bizottság tagjai nem az európai parlamenti választásokon nyerik el mandátumukat.

  • Pál Béla állítása szerint sok szülő felháborodását tolmácsolja amiatt, hogy április 1-től az asztmás gyerekek nem számítanak „elég betegnek" ahhoz, hogy megmaradjon az utánuk járó támogatás. A szocialista képviselő az ezt okozó rendelet visszavonására szólítja fel a kormányt, mert az emelt szintű családi pótléktól elesett a mozgáskorlátozottak, az autisták és az epilepsziások egy része is.

  • Szócska Miklós mi mást is mondhatna arra a vádra, hogy súlyosan beteg gyerekeket károsít meg a kormány?

  • rabolják el a magyar földet. Magyar Zoltán a fideszes földpolitika ellen vívott küzdelmének sokadik felvonásához Sajó Sándor: Magyar ének 1919-ben című költeményének egyik sorát választotta mottójául. Mi csak annyi pontosítással élnénk, hogy azért ezúttal nem Ferdinánd román király fegyveres csapatai, hanem Csányi, Nyerges és Leisztinger veszik el a magyar földet.