Engedékenyebb lehet a zöldhatóság rali-ügyben

2013.06.18. 07:50

A Népszabadság értesülései szerint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségnek sikerült megpuhítania a zöldhatóságot a 2013-as Magyar Rally Bajnokság futamainak ügyében. A Mecsek Rallye honlapjára felkerült tájékoztató szerint a szervezet delegációja még márciusban Illés Zoltán államtitkárral folytatott előzetes konzultációt, melynek eredményeképp a MNASZ szerint „a szakhatósághoz benyújtandó környezetvédelmi engedélykérelem és eljárás egyik félnek sem fog meglepetéseket tartogatni”

Ez a megfogalmazás arra utalhat, hogy a jövőben enyhébb feltételekkel lehet majd a természetvédelmi területeken autóversenyeket rendezni. A Népszabadság arra is emlékeztet, hogy a szakhatóság engedékenységében közrejátszhat a MNASZ nagy lobbierőt képviselő vezetősége, melynek tagja Nagy Csaba pécsi alpolgármester, Láng Zsolt II. kerületi polgármester, Fazekas Csaba, a Hír TV egykori vezérigazgatója, valamint Rogán Antal is. Az elnök pedig nem más, mint trafikpályázatban elhíresült Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője.

2008-ban országos botrány kerekedett ki abból, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium a honvédség kezelésében lévő Natura 2000-es területekre is zöld utat adott a „Magyar Dakar” (Central Europe Rally) autóversenynek. Akkor ötven civil szervezet tiltakozott petícióban, és a Fidesz is elítélte a döntést. Most a Párbeszéd Magyarországért jelentette be, hogy a megállapodás pontos tartalmának megismerése érdekében adatkéréssel fordul a zöldügyeket irányító Vidékfejlesztési Minisztériumhoz.