Nálunk is eljárás indult Csatáry ellen

2013.06.18. 10:27

A Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett gyanúja miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez Csatáry László ellen. Az ügyészség szerint az 1942 őszén Kassára helyezett Csatáry László segédfogalmazóként 1944 tavaszától a városban létrehozott gettó lakóit puszta kézzel és kutyakorbáccsal rendszeresen bántalmazta nemre-, korra- és egészségi állapotra való tekintet nélkül

A téglagyári internáló-, illetőleg gyűjtőtáborban fogva tartott közel 12 000 főt 1944. május közepe és június eleje közötti időszakban tehervagonokba zsúfolva deportálták koncentrációs táborokba. A transzportok megszervezésében az ügyészség szerint Csatáry aktívan segédkezett.

Csatáry kegyetlenségét a vádirat szerint jól jellemzi, hogy az egyik transzport elindítása előtt szigorúan megtiltotta, hogy a kb. 80 fővel telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokra az embertelen körülmények megkönnyítése érdekében ablakokat vágjanak.

A kassai népbíróság 1948-ban már halálra ítélte Csatáryt, ezt a döntést a kassai kerületi bíróság idén tavasszal életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta. A férfi azonban Kanadába menekült, ahol csak 1997-ben fosztották meg állampolgárságától. Ezután 15 éven keresztül háborítatlanul élt Budapesten, csak 97 éves korában vették őrizetbe.

Csatáry László ellentmondó nyilatkozatokat adott ki sajét szerepéről, egyszer azt állította, hogy egy névrokonával keverik össze, máskor viszont elismerte a deportálásokban való részvételét, de azt állította, hogy csak "közigazgatási feladatokat" látott el.