A Facebookon bukott le a hálapénzes orvos

2013.06.19. 13:56 Módosítva: 2013.06.19. 15:04

Információink szerint csütörtökön ül össze az a szakmai bizottság a Péterfy Sándor utcai kórházban, amely egy hálapénzes orvos esetét vizsgálja. Az orvos egy Facebookon közzétett levél szerint azt mondta betegének, aki csak 10 ezer forintot akart neki adni, hogy a varratszedésen "majd meglátja, hogy is van ez".

A bizottság első lépésben arra próbál meg választ adni, hogy az orvos eljárás miatt a beteg szenvedett-e egészségkárosodást. Ha ilyen nem lesz megállapítható, abban az esetben is indítanak etikai vizsgálatot. Az összeférhetetlenség elkerülésére ezt már nem a kórház folytatja le, hanem a Magyar Orvosi Kamara.

A hálapénzes történetet a beteg főnöke tette közzé a múlt héten a Facebookon. A levél szerint a pultfőnökként dolgozó férfi életében először volt búvárkodni Egyiptomba, ahol szilánkos bokatörést szenvedett, amikor a hajóról a partra ugrott.

Ahogy hazaérkeztek Ferihegyre, nyílegyenesen a Péterfy Sándor utcai kórház Baleseti Központjába mentek. Amikor a műtétje után megkapta a zárójelentését, a beteg az orvosnak 10 ezer forint hálapénzt akart adni. A levél szerint az orvos ekkor kihívta a kórteremből, és azt mondta neki: „Akinek van pénze vitorlázgatni, annak legyen pénze műtétre is. Ezt a pénzt nem gondolhatja komolyan, hát a 2 haverommal pont 5 perc alatt isszuk el”.

A beteg szabadkozott, hogy nincs nála több pénz és kikérte magának ezt a hangot. Az orvos erre azt mondta: „Igen? Na jó, jön még ide még 10 nap múlva, varratszedésre, csavarkiszedésre. Majd találkozunk akkor, aztán meglátjuk, hogy is van ez.”

A levelet több ezren osztották meg a Facebookon, amelyre meglepően hamar, már másnap válaszolt Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója. A főigazgató vizsgálatot rendelt el az ügyben, amellyel a Baleseti Központ intézetvezető főorvosát bízta meg. Sásdi Antal egyben biztosította a beteget arról, hogy a kontrollon semmi hátránya nem származhat az előzmények miatt. Vagy személyesen az intézetvezető főorvos, vagy a járóbeteg-rendelést irányító főorvos fogja ellátni.

Miután az orvos nevét is közzétették, a sebészről mások is megírták tapasztalataikat. Ugyanez az az orvos egy nőnek még 2012-ben végzett szalagplasztikát a bokáján. Az orvos a műtét után odament a beteghez, és azt kérdezte, mikor tudják rendezni az anyagiakat. A beteg a varratszedéskor szerette volna odaadni a pénzt, mire az volt a válasz, hogy jó, de akkor egy húszassal több lesz a gipszelő miatt.

A traumatológus a Népszabadságnak nem akart nyilatkozni az ügy tisztázásáig, csak annyit mondott: nem igaz, amivel vádolják. Közvetlen munkatársai szerint életszerűtlen a történet, mert a Baleseti Központba szinte „futószalagon jönnek” a sérültek és sem az állapotuk, sem a körülmények nem engedik meg a hasonló beszélgetést. A vizsgálat során a kórház maga is kérte, hogy jelentkezzenek azok a betegek, akiket az adott orvossal kapcsolatban hasonló sérelem ért. Eddig három panaszos jelentkezett a vízi balesetet szenvedő férfival együtt.