Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könyveket osztogattak a Kálvin téren

2013.06.19. 11:25

Kétszáz könyvet osztottak szét a Kálvin téren az arra járók között szerda reggel azUtazó Olvasó és a Slow Budapest aktivistái azért, mert olvasni jó. A könyvek alig tizenöt perc alatt elfogytak, és és a tér megtelt az ajándékukat izgatottan lapozgató, a munkába igyekvésről teljesen megfeledkező emberekkel.

„Az elején nagyon megijedtünk. Amikor megérkeztünk a térre, láttuk, hogy sok ember lézeng, és amikor elkezdtünk kipakolni, hirtelen bezárult körülöttünk egy kör. Nem számítottunk ennyi emberre, úgy képzeltük, hogy majd oda kell menni a járókelőkhöz, hogy »hello, kérsz egy könyvet?«” – mondta az Indexnek Takács Eleonóra, az esemény egyik szervezője. A dolog tényleg úgy festett, mint a Szigeten egy nagyszínpados koncert első két sora: az emberek tülekedtek, de egymás helyett a könyveket adogatták a fejük felett, kiabálva a címeket és a szerzőket.

„Én Eric Frommtól kaptam a Szeretet Művészetét. Nem szoktam ilyen pszichológiai témájú könyveket olvasni, de jó lesz valami újat kipróbálni” – mondta Éva, aki ugyan egy könyvesboltban dolgozik, de újdonságokra vadászva munka előtt elnézett a Slow Budapest akciójára. „Manapság nem két fillér egy könyv, úgyhogy nagyon örülök” – mondta egy másik lány, aki Malcolm Galdwell A kutya szemszögéből című könyvét szorongatta a kezében, illetve Andrassew Iván egyik kötetét, amit azonban becsületesen tovább is adott.

„Én egy könyvkiadóban dolgozom, és így a kapcsolatrendszeremet kihasználva különböző kiadóktól szedtük össze a könyveket . Ez nekik is jó promóció” – magyarázta Eleonóra, és arról is biztosított, hogy lesz még ilyen akció. Ami már csak azért vigasztaló érzés volt, mert míg vele beszélgettem, természetesen lemaradtam a könyvekről. Többen jártak hozzám hasonlóan, ők a szintén a helyszínen osztogatott magazinokkal vigasztalódtak, de azt mondták, nem csalódottak, mert így is lesz mit olvasniuk a BKV-n.

Az akció másik szervezője Juhász István az Utazó Olvasó fotósa. A blog azt a kukkolás-szerű élményt eleveníti fel, ami minden gyakorló BKV-zónak ismerős lehet: amikor valaki egy érdekes könyvet olvas melletted a buszon, metrón vagy villamoson, és te megpróbálsz beleolvasni, kideríteni a címét, megjegyezni a borítóját.

Ő egyszerűen fényképet készít az emberekről, és aztán az olvasott könyv szerzőjét és címét feltüntetve kiteszi a blogra. „Szeretek olvasni és szeretek fotózni. Így született a blog. Jó vizuális megfogalmazással talán könnyebben bele lehet  könyvet ajánlani az embereknek”.