Nem nyomoznak a vörös csillag miatt

2013.06.19. 16:11

Megszüntette a május 1-jei, pécsi munkáspárti felvonulás résztvevőinek vörös csillag viselése miatt indított nyomozást a rendőrség.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerint "a nyomozó hatóság jogilag alátámasztott álláspontja szerint a feljelentésben rögzített cselekmény nem bűncselekmény".

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal a május 1-én Pécsen tartott felvonulásán többen vörös csillagot viseltek a ruhájukon, ezért Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője tett feljelentést.

A politikus akkor azt írta: érthetetlen, hogy a hatóságok nem indítottak eljárást azonnal "a közbotránkozást kiváltó, a kommunista diktatúrák áldozatait megalázó provokáció láttán, különösen akkor, amikor a jelenlegi kormánypárt azt hirdette, fel fog lépni minden szélsőség ellen".

A Magyarországi Munkáspárt 2006 erre úgy reagált, hogy áll a Jobbik feljelentése elé. Hozzátették, az ügyészség azonnali elutasítására számítanak, az esetleges bírósági tárgyaláson pedig tételesen cáfolni fogják a Jobbik vádjait, és megerősítik "a vörös csillag viselésének jogosságát".

A Jobbik azt reagálta, hogy a rendőrség törvénysértően szüntette meg a nyomozást, ezért panasszal fordultak az ügyészséghez.

Az önkényuralmi jelképek használatának tilalma 1993-ban került be a Btk.-ba. A magyar Alkotmánybíróság 2000-ben már vizsgálta a hazai törvényt, de a testület nem találta alkotmányellenesnek.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 vezetői azonban a vörös csillag viselése miatt több elmarasztalásukkal végződő magyar bírósági ítéletet is a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé vitt, és a bírák nekik adtak igazat: 2008-ban Vajnai Attila, majd 2011 novemberében Frantolo János ügyében is kártérítésre kötelezték a magyar államot.

A magyar Alkotmánybíróság (AB) idén februárban végül hasonló indoklással semmisítette meg a rendelkezést Az AB-döntés után elfogadott új szabályozás szerint a tiltott jelképek használata május 1-től csak akkor tilos, ha az a „köznyugalom megzavarására alkalmas”, például az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sérti.

Az érvényes szabályozás szerint vétséget követ el, aki "horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz."