Százmillióból irtják a balatoni szúnyogokat

2013.06.19. 20:16
Az idén a korábbinál több pénz, 100 millió forint áll rendelkezésre a balatoni szúnyogirtásra és a térség lárvatenyésző helyeiről készült térképeinek frissítésére.

Lázár János,  a Balatoni Szövetség titkára a szerdán megkezdett újabb kémiai szúnyogirtás apropóján számolt be arról, hogy ha az idei turisztikai szezonban a Balatonnál több beavatkozásra lesz szükség a csapadékos időjárás miatt, mint a korábbi években, akkor is lesz rá fedezet.

A Magyar Turizmus Zrt.-vel a közelmúltban aláírt szerződés értelmében az állam a korábbi 25-35 millió forint helyett 50 millió forintot ad a feladat elvégzésére, ehhez az üdülőrégió önkormányzatai ugyanekkora összeget tesznek hozzá. Sáringer-Kenyeres Tamás, a szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője arról számolt be, hogy sok önkormányzatnak újdonság, hogy az árvíz és a korábbi belvíz által sújtott területeken a katasztrófavédelem koordinálja a szúnyoggyérítési feladatokat, fedezve a költségeket is.

Mint mondta, az árvíz és belvíz által nem sújtott turisztikai övezetekben továbbra is az önkormányzatokra hárul a szúnyogirtás elvégeztetése, úgy, hogy a költségek felét az állam állja. Szólt arról is, hogy az idén nemcsak a Balaton, hanem más turisztikai területek, így például a Velencei-tó, a Tisza-tó, Budapest és a Dunakanyar térségének szúnyoggyérítési feladataira is több forrás jut, mint a korábbi években. Erre a célra országosan összesen 150 millió forintot fordít az állam, és ugyanennyit adnak össze az érintett önkormányzatok.