Hiába tiltakoztak, lesz menekülttábor Vámosszabadiban

2013.06.20. 00:21
Ezer aláírást gyűjtöttek a helyiek a menekülttábor megnyitása ellen, de a belügyminiszter már döntött.

A kisalfold.hu szerint már eldőlt, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Vámosszabadiban nyílik meg a kilencedik menekülttábor.

A lap Pintér Sándor belügyminisztert a fertődi kormányülésen kérdezte meg arról, hogy lesz-e hatása annak a csaknem ezer aláírásnak, amivel a menekülttábor megnyitása ellen tiltakoztak a helyiek. "Én pedig küldök tízmillió aláírást arról, hogy Magyarország nem kér a menekültekből. De az Európai Unió menekültügyi egyezménye ránk is vonatkozik, be kell tartanunk a szabályokat" - válaszolta Pintér, aki közölte, hogy Vámosszabadira szükség van, mivel itt nagyobb anyagi ráfordítás nélkül lehet megnyitni a tábort.

A kisalfold.hu cikke szerint a Győr melletti község a döntés miatt elbukhat egy 120 főt foglalkoztató üzemet is, mivel a beruházók közölték, hogy a tábor megnyitásától teszik függővé betelepüléseket.

A tábor megnyitását múlt pénteken jelentette be Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója a Győr megyei közgyűlésen, aki közölte, hogy a vámosszabadi határátkelőnél található volt katonai szállás nyílt befogadóállomás lesz július 1-jétől. A szállás befogadókapacitása 216 fő.

Az igazgató beszámolójában elmondta, a schengeni csatlakozás óta soha annyi menekült nem jött Magyarországra, mint ez elmúlt fél évben. A Győr melletti községhez közel nyílt befogadóállomás lesz, vagyis olyanokat szállásolnak el ott, akik "nem jelentenek kockázati tényezőt".

Vámosszabadi 1600 lakosa közül hétfőre már 900-an aláírták azt az ívet, amiben a tábor megnyitása ellen tiltakoztak. De a község független alpolgármestere és a Jobbik megyei frakciója is tiltakozott a döntés ellen.